Krówka to jeden z najpopularniejszych polskich słodyczy, znany od lat w kraju i zagranicą. Krówka wedlowska to najwyższej jakości produkt z pełnym mlekiem i masłem. Jej konsystencja i smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym konsumentom i miłośnikom tradycyjnych krówek.
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.
Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.
Skąd pochodzą nasze surowce?
Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.
Składniki: Cukier, Syrop glukozowy, Mleko pełne w proszku (14%), Masło (4%). Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
11,3 g |
%* /11,3 g |
* |
Energia/Energy
|
1659 kJ 393 kcal |
187 kJ 44 kcal |
2,2%
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
7,7 g 5,0 g |
0,9 g 0,6 g |
1,3% 3,0% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
77 g 65 g |
8,7 g 7,3 g |
3,3% 8,1% |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
0 g |
0 g |
- |
- |
Białko/Protein |
3,7 g |
0,4 g |
0,8% |
50 g |
Sól/Salt |
0,14 g |
0,02 g |
0,3% |
6 g |
Produkt zawiera ~22 porcje (cukierki) x ~11,3 g./ Product contains ~22 portions (candies) x ~11,3 g. – dla 250 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).