Krówka Mleczna

Krówka to jeden z najpopularniejszych polskich słodyczy, znany od lat w kraju i zagranicą. Krówka wedlowska to najwyższej jakości produkt z pełnym mlekiem i masłem. Jej konsystencja i smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym konsumentom i miłośnikom tradycyjnych krówek.
NASZE SKŁADNIKI:
MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Czy wiesz, że…?
- Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
- Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
- Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
- Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
SYROP GLUKOZOWY

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.
Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.
Skąd pochodzą nasze surowce?
Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.
Czy wiesz, że…?
- W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
- Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
- Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.
Krówka Mleczna
Składniki: Cukier, Syrop glukozowy, Mleko pełne w proszku (14%), Masło (4%). Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
11,3 g |
%* /11,3 g |
* |
Energia/Energy
|
1659 kJ 393 kcal |
187 kJ 44 kcal |
2,2%
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
7,7 g 5,0 g |
0,9 g 0,6 g |
1,3% 3,0% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
77 g 65 g |
8,7 g 7,3 g |
3,3% 8,1% |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
0 g |
0 g |
- |
- |
Białko/Protein |
3,7 g |
0,4 g |
0,8% |
50 g |
Sól/Salt |
0,14 g |
0,02 g |
0,3% |
6 g |
Produkt zawiera ~22 porcje (cukierki) x ~11,3 g./ Product contains ~22 portions (candies) x ~11,3 g. – dla 250 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).