Mus z białą czekoladą E.Wedel
Puszysty mus z białej czekolady na biszkopcie i żelkowej warstwie mango-marakuja, idealny na ciepłe dni.
NASZE SKŁADNIKI:
MLEKO
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Czy wiesz, że…?
- Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
- Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
- Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
- Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.
CUKIER
Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
Mus z białą czekoladą na spodzie biszkoptowo-tłuszczowym przełożony żelką mango-marakuja, dekorowany wiórkami z białej czekolady
Składniki: mus z białą czekoladą 44 % [mix kremówka UHT (MLEKO, tłuszcz palmowo-kokosowy, śmietanka (z MLEKA), białka MLEKA, błonnik z cykorii, aromat, barwnik: karoteny), czekolada biała 19 % (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, emulgator: lecytyny SOJOWE; aromat), MLEKO, woda, żelatyna wieprzowa], żelka mango-marakuja 33 % [nadzienie mango-marakuja (cukier, przecier z mango z zagęszczonego przecieru 20 %, przecier z marakui 10 %, woda, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, pektyny, guma ksantanowa; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; koncentrat z marchwi; naturalny aromat, substancja wiążąca: cytryniany wapnia; olej słonecznikowy), woda, galaretka (cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwniki: antocyjany, kurkumina)], spód biszkoptowo-tłuszczowy 21 % [cukier, masa JAJOWA pasteryzowana, olej rzepakowy, mąka, mieszanka cukiernicza (skrobia PSZENNA, mąka PSZENNA, serwatka w proszku (z MLEKA), skrobia modyfikowana, fermentowana mąka PSZENNA, mąka PSZENNA pęczniejąca, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu; olej słonecznikowy, sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, naturalny aromat), woda], wiórki z czekolady białej 1,8 % (cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, laktoza (z MLEKA), emulgator: lecytyny SOJOWE; naturalny aromat waniliowy).
Produkt może zawierać: NASIONA SEZAMU, ORZESZKI ARACHIDOWE, ORZECHY oraz produkty pochodne.
Wartość odżywcza | 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 1182 kJ / 283 kcal |
Tłuszcz | 16 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,4 g |
Węglowodany | 31 g |
w tym cukry | 28 g |
Błonnik | 0,4 g |
Białko | 3,1 g |
Sól | 0,18 g |