Chałwa Królewska Bakaliowa 50g

Chałwa Królewska Bakaliowa 50g

Jeszcze bogatszy smak, czyli wyśmienita, wedlowska chałwa wzbogacona o orzechy arachidowe i soczyste rodzynki.

 

Czy wiesz, że?

W Turcji chałwa jest dodawana do pieczywa, w Tunezji podaje się ją w formie torcików, natomiast Grecy uważają ją za przysmak świąteczny, który serwują podczas naszego odpowiednika Środy Popielcowej. 

 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
ORZECHY

ORZECHY

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

ORZECHY

ORZECHY

CUKIER

CUKIER

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

ORZECHY

zdjęcie produkt

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.

Skąd pochodzą nasze orzechy?

Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Orzechy włoskie oraz wyprodukowana z nich miazga od dostawców z Polski, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.

Czy wiesz, że…?

  • Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
  • Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
  • Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
  • Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
  • Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

SYROP GLUKOZOWY

zdjęcie produkt

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.

Skąd pochodzą nasze surowce?

Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że…?

  • W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
  • Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
  • Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.

Składniki: Miazga sezamowa (45%), Syrop glukozowy, Cukier, Rodzynki (7%), Orzeszki arachidowe (7%), Tłuszcz roślinny (palmowy), Sól, Białko jaja w proszku, Aromat. Może zawierać orzechy, soję.

Wartość odżywcza/Nutrition information/durchschnittliche Nährwerte

100 g

50 g

% * /50 g

*

Energia/Energy/Brennwert

 

2148 kJ

515 kcal

1074 kJ

258 kcal

12,9%

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz/Fat/Fett

w tym kwasy nasycone/of which saturates/davon gesättigte Fettsäuren

30 g

4,6 g

15,1 g

2,3 g

21,6%

11,5%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate/Kohlenhydrate

w tym cukry/of which sugars/davon Zucker

44 g

29 g

22,0 g

14,5 g

8,5%

16,1%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre/Ballaststoffe

7,3 g

3,7 g

-

-

Białko/Protein/Eiweiß

14 g

6,8 g

13,6%

50 g

Sól/Salt/Salz

0,15 g

0,08 g

1,3%

6 g

Produkt zawiera 1 porcję x 50 g/ Product contains 1 portion x 50 g / Produkt enthält 1 Portion x 50 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).

Referenzmenge für einen durchschnittlichen Erwachsenen (8 400 kJ/2 000 kcal).