Składniki naszych produktów

Wierzymy, że jakość tkwi zawsze w najmniejszym detalu. Dlatego stawiamy na najlepsze receptury i składniki. To dzięki temu produkty E.Wedel smakują tak wyjątkowo!  

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

MLEKO

MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

ORZECHY

ORZECHY

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

AGAR

AGAR

To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.

CUKIER

CUKIER

OLEJ PALMOWY

OLEJ PALMOWY

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

MLEKO

zdjęcie produkt

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.

Jak badamy mleko?

Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.

Czy wiesz, że…?

  • Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
  • Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
  • Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
  • Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.

ORZECHY

zdjęcie produkt

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.

Skąd pochodzą nasze orzechy?

Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Orzechy włoskie oraz wyprodukowana z nich miazga od dostawców z Polski, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.

Czy wiesz, że…?

  • Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
  • Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
  • Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
  • Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
  • Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).

AGAR

zdjęcie produkt

To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.

Agar jest najstarszą i najlepiej przebadaną substancją żelująca pozyskiwaną z wodorostów morskich. Do jego produkcji wykorzystuje się czerwone glony morskie Rhodophycecae, głównie z rodzaju Gracilaria występującego w Hiszpanii, Portugalii, Maroku, Japonii i rodzaju Gelidium występującego w Chile, Argentynie, Południowej Afryce.

Jak wygląda produkcja agaru?

Produkcja agaru polega na wstępnym oczyszczaniu wodorostów: ich namaczaniu i myciu oraz ekstrakcji, czyli wypłukiwaniu gorącą wodą. Otrzymany roztwór agaru podlega następnie filtracji, wybielaniu i odwadnianiu (przez prasy hydrauliczne czy wymrażanie). Kolejno surowiec suszy się, mieli i pakuje. Na każdym etapie produkcji sprawdzana jest jego jakość.

Czy wiesz, że…?

  • Agar został odkryty w Japonii w 1658 roku, a w Europie pojawił się dopiero 200 lat później.
  • Wodorosty, z których produkowany jest agar pochodzą z dna morza. Rosną na głębokości 30 metrów i są wydobywane przez nurków.
  • Agar jest surowcem bardzo przyjaznym w kontekście produkcji żywności, ponieważ nie potrzebuje innych dodatków do procesu żelowania (jak np. pektyna czy karageny).
  • Agar jest jednym z bardzo ważnych surowców pianek Ptasie Mleczko®.
  • Na potrzeby produkcji pianek Ptasie Mleczko® opracowaliśmy własną metodę określania siły żelowania, dzięki której nasze produkty mają wyjątkową powtarzalność konsystencji.

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

OLEJ PALMOWY

zdjęcie produkt

To składnik niektórych z naszych produktów. Nadaje im kremową konsystencję i gładkość. Jest też nośnikiem smaku, a dzięki swojej neutralności sprawia, że inne nuty smakowe mogą grać pierwsze skrzypce.

Olej palmowy jest wyjątkowym rodzajem tłuszczu, ponieważ w temperaturze pokojowej ma postać półstałą, a topi się dopiero w 35-36°C. Równocześnie jest odporny na wysoką temperaturę, charakteryzuje się dużą stabilnością oraz neutralnym smakiem i zapachem, nadając produktom pożądaną konsystencję i teksturę.

Co to znaczy, że olej jest certyfikowany?

Certyfikowany olej palmowy spełnia osiem podstawowych kryteriów, którymi są: przejrzystość procesu produkcji, zgodność z lokalnym prawem, zobowiązanie do przestrzegania płynności finansowej, zastosowanie wysokich standardów produkcji, odpowiedzialność związana z ochroną środowiska, przestrzeganie praw pracowników, odpowiedzialne podejście do rozwoju plantacji oraz zobowiązanie do ciągłego ulepszania procesu.

Czy wiesz, że…?

  • Wedel należy do Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego powołanej przez WWF Polska, której strategicznym celem jest stosowanie w Polsce od 2023 roku, wyłącznie w 100% certyfikowanego oleju palmowego pochodzącego z plantacji prowadzonych w sposób odpowiedzialny.
  • Certyfikacja oleju ma pozytywny wpływ nie tylko na środowisko, ale i na sam produkt. Może wpłynąć na poprawę jakości oleju palmowego głównie przez ograniczenie stosowania niebezpiecznych pestycydów, odpowiedni transport owoców, który ogranicza ich uszkodzenie oraz precyzyjną kontrolę parametrów produkcji.
  • Dzięki olejowi palmowemu jesteśmy w stanie proponować naturalną alternatywę dla częściowo utwardzanych olejów oraz tłuszczów i eliminować niekorzystne dla naszego zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych.
  • Rezygnacja z oleju palmowego albo próba zastąpienia go innymi olejami, jest nieuzasadniona ekonomicznie i środowiskowo. Przy obecnym popycie na produkty zawierające oleje roślinne, zastąpienie oleju palmowego rzepakowym lub słonecznikowym jest niemożliwe, ponieważ nie ma wystarczającej powierzchni dla tych upraw.

SYROP GLUKOZOWY

zdjęcie produkt

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.

Skąd pochodzą nasze surowce?

Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że…?

  • W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
  • Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
  • Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.
<span class="u-font-alt">Smak,  który zrodził się z pasji</span>

Smak, który zrodził się z pasji

Od pokoleń zajmujemy się komponowaniem słodkich przyjemności, które rozpieszczają podniebienia wielbicieli czekolady. Wszystko dlatego, że z wielkim zaangażowaniem i pasją wybieramy najlepsze składniki. Od nas dla Was. Słodko, prawda?

Proces produkcyjny <span class="u-font-alt">dopracowywany latami</span>

Proces produkcyjny dopracowywany latami

Nasze receptury i proces produkcyjny stanowią efekt pracy wielu pokoleń. Nieustannie  udoskonalamy je, by wyroby E.Wedel stawały się jeszcze lepsze. To praca i przyjemność!

POZNAJ PRODUKTY, KTÓRE TWORZYMY
z najlepszych składników