Kakao ciemne z Ghany 80g
Wedlowskie kakao powstało z ziaren kakaowca pochodzących z Ghany. Ziarna kakaowca z Ghany są cenione ze względu na swoją wysoką jakość, a powstały z nich proszek kakaowy ma czekoladowy posmak. Doskonałe do picia, jak również do wypieków i wszelkiego rodzaju deserów. Nadaje potrawom wyjątkowy, niezapomniany smak.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
Kakao ciemne z Ghany 180g
Zawiera 11% tłuszczu kakaowego.
Może zawierać mleko, zboża, soję.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
* |
Energia/Energy
|
1298 kJ 310 kcal |
8400 kJ 2000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
11 g 6,9 g |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
11 g 0,5 g |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
34 g |
- |
Białko/Protein |
23 g |
50 g |
Sól/Salt |
0,05 g |
6 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).