Landryny
Cukierki o smakach owocowych.
NASZE SKŁADNIKI:
CUKIER
Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
SYROP GLUKOZOWY
Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.
Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.
Skąd pochodzą nasze surowce?
Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.
Czy wiesz, że…?
- W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
- Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
- Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.
Landryny
Składniki: Syrop glukozowy, Cukier, Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), Aromaty, Barwniki (karmel amoniakalny, ekstrakt z papryki, luteina, antocyjany). Może zawierać mleko.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
3,8 g |
% * / 3,8 g |
* |
Energia/Energy
|
1632 kJ 384 kcal |
62 kJ 15 kcal |
0,7%
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0% 0% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
95 g 63 g |
3,6 g 2,4 g |
1,4% 2,7% |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
0 g |
0 g |
- |
- |
Białko/Protein |
0 g |
0 g |
0% |
50 g |
Sól/Salt |
0 g |
0 g |
0% |
6 g |
Produkt zawiera ~24 porcje x 1 cukierek (~3,8 g)./ Product contains ~24 portions x 1 candy (~3,8 g).
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).