Kakao ciemne z Ghany 180g


Wedlowskie kakao powstało z ziaren kakaowca pochodzących z Ghany. Ziarna kakaowca z Ghany są cenione ze względu na swoją wysoką jakość, a powstały z nich proszek kakaowy ma czekoladowy posmak. Doskonałe do picia, jak również do wypieków i wszelkiego rodzaju deserów. Nadaje potrawom wyjątkowy, niezapomniany smak.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Oznaczenie wybranych produktów marki E.Wedel pieczęcią „zielonej żabki” możliwe jest dzięki wdrożeniu przez firmę Wedel certyfikacji “Rainforest Alliance 2020” dla głównego surowca tj. kakao. Konieczne jest do tego spełnienie wszystkich wytycznych standardu Rainforest Alliance uwzględniających aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, których zgodność potwierdzana jest corocznym audytem realizowanym przez niezależne jednostki autoryzowane przez system certyfikacji międzynarodowej organizacji non-profit „Rainforest Alliance.
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego. Prowadzenie certyfikowanej plantacji wymaga świadomego zarządzania uprawą zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania szeregu dodatkowych zasad i procedur, przechodzi regularne szkolenia i kontrole zgodnie z wytycznymi Rainforest Alliance, jednocześnie otrzymuje wyższą zapłatę za wyprodukowany surowiec. Tym samym, decydując się na zakup produktów ze znakiem “zielonej żabki” jako konsumenci, przyczyniamy się do pozytywnych zmian dla ludzi i środowiska naturalnego.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią “zielonej żabki” tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
Kakao ciemne z Ghany 180g
Zawiera 11% tłuszczu kakaowego.
Może zawierać mleko, zboża, soję.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
* |
Energia/Energy
|
1298 kJ 310 kcal |
8400 kJ 2000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
11 g 6,9 g |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
11 g 0,5 g |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
34 g |
- |
Białko/Protein |
23 g |
50 g |
Sól/Salt |
0,05 g |
6 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).