Kakao ciemne z Ghany 180g

Kakao ciemne z Ghany 180g

Wedlowskie kakao powstało z ziaren kakaowca pochodzących z Ghany. Ziarna kakaowca z Ghany są cenione ze względu na swoją wysoką jakość, a powstały z nich proszek kakaowy ma czekoladowy posmak. Doskonałe do picia, jak również do wypieków i wszelkiego rodzaju deserów. Nadaje potrawom wyjątkowy, niezapomniany smak. 

 

Czy wiesz, że?

International Cocoa Organisation zrzesza wszystkie kraje, które zajmują się uprawą kakao. Na skalę przemysłową kakao uprawia się w ponad 40 krajach, ale prawie 70% światowej uprawy znajduje się w Ghanie, Indonezji i Wybrzeżu Kości Słoniowej. Siedziba Organizacji znajduje się w Londynie, a obrady Rady odbywają się 2 razy do roku. Głównym celem stowarzyszenia jest dbanie o zrównoważony rozwój rynku oraz analiza działalności krajów, które uprawiają kakao.

 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

Kakao ciemne z Ghany 180g

Zawiera 11% tłuszczu kakaowego.

Może zawierać mleko, zboża, soję.

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

*

Energia/Energy

 

1298 kJ

310 kcal

8400 kJ

2000 kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

11 g

6,9 g

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate

w tym cukry/of which sugars

11 g

0,5 g

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

34 g

-

Białko/Protein

23 g

50 g

Sól/Salt

0,05 g

6 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).