Donut E.Wedel

Donut E.Wedel

Donut E.Wedel to pełne słodyczy połączenie oryginalnego, donutowego ciasta z pysznym kremowym czekoladowym nadzieniem oraz deserową i mleczną czekoladą E.Wedel. Produkt nie zawiera konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Donuty są dostępne w sieci sklepów Biedronka, Żabka oraz na stacjach Orlen.

 

Czy wiesz, że?

Najcięższy pączek ważył 1 tonę i 690 kilogramów?

Rekord odnotowano w Księdze Guinnessa w 1993 roku. Tak słodkim wynikiem mogą pochwalić się Stany Zjednoczone Ameryki. Księga nie podaje, ile taki pączek mógł mieć kalorii.

 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
MLEKO

MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

ORZECHY

ORZECHY

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

MLEKO

MLEKO

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

ORZECHY

ORZECHY

MLEKO

zdjęcie produkt

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.

Jak badamy mleko?

Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.

Czy wiesz, że…?

  • Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
  • Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
  • Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
  • Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

ORZECHY

zdjęcie produkt

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.

Skąd pochodzą nasze orzechy?

Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Orzechy włoskie oraz wyprodukowana z nich miazga od dostawców z Polski, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.

Czy wiesz, że…?

  • Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
  • Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
  • Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
  • Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
  • Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).

Składniki: mąka pszenna, krem czekoladowy 16% [cukier, tłuszcze roślinne (palmowy i shea) w zmiennych proporcjach, mleko pełne w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (6%), miazga z orzechów laskowych, czekolada 1,5% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa; aromat), emulgator: lecytyna sojowa; aromat)]; woda, olej palmowy, czekolada deserowa 12% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa, E476; aromat); czekolada mleczna 3% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, serwatka w proszku (z mleka), emulgatory: lecytyna sojowa, E476; aromat); cukier, glukoza (z pszenicy), drożdże piekarskie, olej rzepakowy, mąka sojowa, serwatka w proszku (z mleka), substancje spulchniające: E450, E500; sól, emulgatory: E471, E481; gluten (z pszenicy), odtłuszczone mleko w proszku, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy; jaja w proszku, barwnik: karoteny; aromat.

Produkt może zawierać inne orzechy, orzeszki arachidowe.

Wartość odżywcza/
Nutrition information

w 100 g

w porcji 68g (1 donut)

Energia/Energy

2000 kJ/ 470 kcal

1360 kJ/ 320 kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

30 g

14g

20 g

9,5 g

Węglowodany/Carbohydrate
w tym cukry/of which sugars

47 g

22 g

32 g

15 g

Błonnik/Fibre

3,9 g 2.7 g

Białko/Protein

5,8 g 3,9 g

Sól/Salt

0,84 g 0,57 g

Produkt głęboko mrożony

Masa netto produktu 68 g

Opakowanie zawiera 12 szt. x 68 g = 816 g