Chałwa Królewska kakaowa z bakaliami 250g

Chałwa Królewska kakaowa z bakaliami 250g

Prawdziwie królewskie połączenie! Przepyszna wedlowska chałwa kakaowa z bakaliami to obfitość doznań, godna podniebień najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Czy wiesz, że?

W krajach śródziemnomorskich, np. w Turcji, Grecji czy Iranie, chałwa powstaje na bazie sezamu. Natomiast w Rosji i na Ukrainie wykorzystuje się przeważnie mak lub nasiona słonecznika. Swój sposób mają również mieszkańcy Indii, którzy chałwę wytwarzają z marchwi, fasoli, a nawet z soczewicy. 

 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

CUKIER

CUKIER

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

SYROP GLUKOZOWY

zdjęcie produkt

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.

Skąd pochodzą nasze surowce?

Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że…?

  • W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
  • Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
  • Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.

Chałwa Królewska kakaowa z bakaliami 250g

Składniki: Miazga sezamowa (46%), Syrop glukozowy, Cukier, Rodzynki (5%), Orzeszki arachidowe (5%), Tłuszcz roślinny (palmowy), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (0,6%), Sól, Białko jaja w proszku, Aromat. Może zawierać orzechy, soję.

Wartość odżywcza/Nutrition information/durchschnittliche Nährwerte

100 g

25 g

% * /25 g

*

Energia/Energy/Brennwert

 

2146 kJ

515 kcal

537 kJ

129 kcal

6,4%

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz/Fat/Fett

w tym kwasy nasycone/of which saturates/davon gesättigte Fettsäuren

30 g

4,5 g

7,5 g

1,1 g

10,7%

5,5%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate/Kohlenhydrate

w tym cukry/of which sugars/davon Zucker

45 g

29 g

11,2 g

7,2 g

4,3%

8,0%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre/Ballaststoffe

7,4 g

1,9 g

-

-

Białko/Protein/Eiweiß

13 g

3,3 g

6,6%

50 g

Sól/Salt/Salz

0,15 g

0,04 g

0,7%

6 g

Produkt zawiera 10 porcji x 25 g/ Product contains 10 portions x 25 g / Produkt enthält 10 Portionen x 25 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).
Referenzmenge für einen durchschnittlichen Erwachsenen (8 400 kJ/2 000 kcal).