Chałwa Królewska o smaku waniliowym 100g

Chałwa Królewska o smaku waniliowym 100g

Przepyszna, rozpływająca się w ustach chałwa wzbogacona wyjątkowym, waniliowym smakiem.

 

Czy wiesz, że?

Chałwa uznawana jest za jeden z najstarszych słodyczy świata. Od samego początku uznawano ją za produkt, który miał przynosić szczęście, dlatego serwowano ją podczas najróżniejszych okazji, takich jak urodziny czy ślub. Co ciekawe, chałwa miała przynieść pomyślność zarówno osobie, która ją jadła, jak i tej, która ją przygotowywała. 

 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

CUKIER

CUKIER

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

SYROP GLUKOZOWY

zdjęcie produkt

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.

Skąd pochodzą nasze surowce?

Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że…?

  • W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
  • Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
  • Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.

Chałwa Królewska o smaku waniliowym 100g

Składniki: Miazga sezamowa (50%), Syrop glukozowy, Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Sól, Białko jaja w proszku, Aromat. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, soję.

Wartość odżywcza/Nutrition information/durchschnittliche Nährwerte

100 g

25 g

% * /25 g

*

Energia/Energy/Brennwert

 

2161 kJ

518 kcal

540 kJ

130 kcal

6,5%

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz/Fat/Fett

w tym kwasy nasycone/of which saturates/davon gesättigte Fettsäuren

30 g

4,3 g

7,4 g

1,1 g

10,6%

5,5%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate/Kohlenhydrate

w tym cukry/of which sugars/davon Zucker

47 g

29 g

11,7 g

7,3 g

4,5%

8,1%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre/Ballaststoffe

7,1 g

1,8 g

-

-

Białko/Protein/Eiweiß

13 g

3,2 g

6,4%

50 g

Sól/Salt/Salz

0,18 g

0,05g

0,8%

6 g

Produkt zawiera 4 porcje x 25 g/ Product contains 4 portions x 25 g / Produkt enthält 4 Portionen x 25 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).

Referenzmenge für einen durchschnittlichen Erwachsenen (8 400 kJ/2 000 kcal).