Cukierki Supermint

Cukierki Supermint

Cukierki miętowe.

Czy wiesz, że?

Nazwa cukierków wywodzi się z Rosji, a konkretnie z Sankt Peterburga. Landrynki wzięły swoją nazwę od Fiodora Matwiejewicza Łandrina, właściciela fabryki słodyczy, którą założono w 1848 r. właśnie w Petersburgu.

 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

CUKIER

CUKIER

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

SYROP GLUKOZOWY

zdjęcie produkt

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.

Skąd pochodzą nasze surowce?

Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że…?

  • W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
  • Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
  • Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.

Składniki: Syrop glukozowy, Cukier, Koncentrat roślinny (spirulina, krokosz barwierski), Naturalne aromaty miętowe, Może zawierać mleko.

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

3,8 g

% * / 3,8 g

*

Energia/Energy

 

1624 kJ

388 kcal

62 kJ

15 kcal

0,7%

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

0 g

0 g

0 g

0 g

0%

0%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate

w tym cukry/of which sugars

97 g

62 g

3,7 g

2,4 g

1,4%

2,7%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

0 g

0 g

-

-

Białko/Protein

0 g

0 g

0%

50 g

Sól/Salt

0 g

0 g

0%

6 g

Produkt zawiera ~24 porcje x 1 cukierek (~3,8 g)./ Product contains ~24 portions x 1 candy (~3,8 g).

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

* Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).