Baton daktylowy z kakao i malinami wzbogacony w magnez
Nasza wegańska propozycja dla aktywnych. Prosty skład - aż 92 % owoców. Ekstra magnez - jeden baton to aż 40 % dziennego zapotrzebowania*! Efekt? Magnez zawarty w batonie wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni*!
*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.
Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
BATON DAKTYLOWY Z KAKAO I MALINAMI WZBOGACONY W MAGNEZ
Składniki: Pasta daktylowa (90 %), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (5 %), Magnez, Maliny liofilizowane w proszku (2%), Aromat naturalny. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża (gluten), jaja, soję.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
28 g |
% * /28 g |
* |
Energia/Energy
|
1409 kJ 334 kcal |
395 kJ |
4,7 %
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
0,9 g 0,3 g |
0,3 g 0,1 g |
0,4 % 0,5 % |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
71 g 55 g |
19,9 g 15,4 g |
7,7 % 17,1 % |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
14 g |
4,0 g |
- |
- |
Białko/Protein |
3,1 g |
0,9 g |
1,8 % |
50 g |
Sól/Salt |
0,10 g |
0,03 g |
0,5 % |
6 g |
Magnez/Magnesium |
536 mg (143 % RWS/RI) |
150 mg (40 % RWS/RI) |
|
375 mg |
Produkt zawiera 1 porcję x 28 g./ Product contains 1 portion x 28 g.
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
RWS/RI – Referencyjna Wartość Spożycia/Reference Intake.