Cztery, przepyszne, kruche wafelki przekładane nadzieniem orzechowym w mlecznej czekoladzie. Mała, doskonała przekąska, którą można się łatwo podzielić.
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Składniki: Czekolada mleczna 73% (Cukier, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, Aromat), Mąka pszenna, Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Serwatka wproszku (z mleka), Miazga z orzeszków arachidowych (1,7%), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Mleko pełne w proszku, Mąka żytnia, Olej słonecznikowy, Jaja w proszku, Maltodekstryna, Emulgator (lecytyna sojowa), Substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu), Sól, Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 29%. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
47 g |
%*/47g |
* |
---|---|---|---|---|
Energia/Energy |
2258kJ 540kcal |
1061kJ 208kcal |
12,7% |
8400kJ 2000kcal |
Tłuszcz/Fat |
29 g 15 g |
13,5 g 6,9 g |
19,3% 34,5% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydratew tym cukry/of which sugars |
61 g 53 g |
28,8 g 25,1 g |
11,1% 27,9% |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
2,8 g |
1,3 g |
- | - |
Białko/Protein |
7,5 g |
3,5 g |
7,0% |
50 g |
Sól/Salt |
0,20 g |
0,09 g |
1,5% |
6g |