Ptasie Mleczko® Caffe Latte

Ptasie Mleczko® o smaku Caffe Latte to lekka pianka o kawowym smaku oblana mleczną wedlowską czekolada. Możesz rozkoszować się nim o każdej porze dnia, nie tylko rano.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
- Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
Składniki: Czekolada mleczna 31 % (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa,
Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Cukier,
Syrop glukozowy, Masło, Mleko zageszczone słodzone, Roztwór cukru inwertowanego, Białko jaja
w proszku, Substancja zelujaca (agar), Regulator kwasowosci (kwas cytrynowy), Smietanka w proszku,
Aromaty, Substancja konserwujaca (E 202), Barwnik (karmel amoniakalno – siarczynowy). Czekolada
mleczna: masa kakaowa minimum 32 %, masa mleczna minimum 18 %. Moze zawierac orzeszki
arachidowe, orzechy, zboza (gluten).
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
9,4 g |
%*/9,4 g |
* |
Energia/Energy
|
1905 kJ 454 kcal |
178 kJ 43 kcal |
2,2 % |
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
23 g 14 g |
2,2 g 1,3 g |
3,1 % 6,5 % |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
57 g 48 g |
5,4 g 4,5 g |
2,1 % 5,0 % |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
1,4 g |
0,1 g |
- |
- |
Białko/Protein |
3,4 g |
0,3 g |
0,6 % |
50 g |
Sól/Salt |
0,12 g |
0,01 g |
0,2 % |
6 g |
Produkt zawiera 36 kostek x ~9,4 g
* Referencyjna wartosc spozycia dla przecietnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).