Połączenie jak ze snu: słodko-słone karmelowe lody od E.Wedel. Kremowa śmietankowa masa lodowa z zawirowanym słonym sosem karmelowym oblana wedlowską czekoladą białą karmelową. Całości charakteru nadają słone karmelizowane orzeszki zatopione w białej karmelowej czekoladzie wedlowskiej.
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Składniki: czekolada biała karmelowa 29% (tłuszcz kakaowy, cukier, mleko pełne w proszku, proszek karmelowy 10 % (mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), cukier, masło, aromat), serwatka w proszku (z mleka), emulgatory: lecytyny (z soi), E 476; sól), zagęszczone mleko odtłuszczone, śmietanka 15,8%, mleko odtłuszczone, słony sos karmelowy 6,7% (syrop glukozowo-fruktozowy, mleko zagęszczone słodzone (mleko pełne, cukier), woda, cukier, tłuszcz kokosowy, sól, olej rzepakowy, barwniki: karmel, karoteny; substancje zagęszczające: pektyny, karagen; cukier palony, emulgator: mono- i diglicerydykwasów tłuszczowych; aromat), cukier, słone karmelizowane orzeszki arachidowe 5,3% (orzeszki arachidowe 66 %, cukier, miód, olej roślinny (słonecznikowy, shea), substancja żelująca: guma arabska; sól), syrop glukozowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar; aromat naturalny.
Wartość odżywcza w 100 g |
|
---|---|
wartość energetyczna |
1418 kJ/ 340 kcal |
Tłuszcz |
21,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
11,9 g |
Węglowodany |
32,4 g |
w tym cukry |
29,8 g |
Białko |
4,9 g |
Sól |
0,46 g |