Mieszanka Wedlowska świąteczna
Mieszanka Wedlowska to bogactwo i różnorodność smaków, którym trudno się oprzeć! W każdej paczce czekają na Ciebie niezwykłe cukierki oblane wedlowską czekoladą deserową: Pierrot – z kawałkami orzechów, Bajeczny – orzechowy z wafelkami, Kokosek – kokosowy, Toffik – o smaku toffi, Mocca – kawowy.
NASZE SKŁADNIKI:
JAJA
Dzięki jajom i ich właściwościom, nasze produkty są tak delikatne i puszyste.
Skąd pochodzą jaja w naszych produktach?
Jaja i produkty jajeczne używane do produkcji wedlowskich słodyczy są produkowane w zakładach gwarantujących najwyższą jakość i bezpieczeństwo surowca, dzięki wdrożonym systemom jakościowym i kontroli na każdym etapie produkcji. Surowce jajeczne posiadają wszystkie niezbędne świadectwa kontroli jakości.
Jaja i produkty jajeczne pochodzą jedynie od tych z producentów, którzy są objęci stałym nadzorem weterynaryjnym. Są kontrolowane na każdym etapie produkcji, posiadają także wszystkie niezbędne świadectwa kontroli jakości.
Czy wiesz, że…?
- Jaja i ich przetwory, m.in.. jaja w proszku, białko i żółtko w proszku, są bardzo ważnym surowcem w produkcji cukierniczej. Dodatek jaj lub ich przetworów do wyrobów cukierniczych wpływa dodatnio na ich cechy organoleptyczne, poprawia strukturę i barwę wyrobów, objętość i smak pieczywa, a ze względu na bogactwo składników pokarmowych (białka, tłuszczu, witamin, m.in. witamin z grup B rozpuszczalnych w tłuszczach i minerałów) podnosi także wartość odżywczą.
- Pienienie się białka jest zjawiskiem, które umożliwia wytwarzanie unikalnej struktury i tekstury żywności w procesach technologicznych. Dzięki temu uzyskujemy charakterystyczną strukturę pianek Ptasie Mleczko®.
- Wielkość jaj kurzych zależna jest od rasy, wieku ptaków oraz warunków środowiskowych.
- Białko jaja składa się z czterech warstw. Od skorupy w głąb jaja następują po sobie warstwy białka rzadkiego zewnętrznego, białka gęstego, białka rzadkiego wewnętrznego i cienkiej warstwy chalazowej białka gęstego otaczającej żółtko
KAKAO Z GHANY
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
MLEKO
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Czy wiesz, że…?
- Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
- Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
- Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
- Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.
ORZECHY
Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Czy wiesz, że…?
- Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
- Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
- Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
- Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
- Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).
CUKIER
Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
CUKIERKI W CZEKOLADZIE DESEROWEJ
Składniki: Cukier, Tłuszcze roślinne (palmowe), Czekolada deserowa 19 % (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Orzeszki arachidowe (miazga i kawałki), Serwatka w proszku (z mleka), Mleko pełne w proszku, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Listki waflowe (Mąka pszenna, Mąka żytnia, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Jaja w proszku, Maltodekstryna, Emulgator: lecytyny sojowe, Substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu; Sól), Wiórki kokosowe, Karmelizowane ziarno kakaowe (Ziarno kakaowe, Cukier), Pasta kawowa (Kawa, Tłuszcz roślinny rzepakowy, Emulgator: lecytyny sojowe), Emulgator (lecytyny sojowe), Płatki karmelowe (Cukier, Syrop glukozowy), Chrupki zbożowe (Mąka pszenna, Cukier, Mąka ze słodu pszennego, Substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, Emulgator: lecytyny, Sól, Naturalny aromat waniliowy), Aromaty, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Barwnik (ekstrakt z papryki), Tłuszcz mleczny, Sól. Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 47 %. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
* |
Energia/Energy
|
2286 kJ 548 kcal |
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
34 g 15 g |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
52 g 48 g |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
3,5 g |
- |
Białko/Protein |
7,5 g |
50 g |
Sól/Salt |
0,15 g |
6 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).