Kalendarz Adwentowy Bajeczny
Czy oczekiwanie na gwiazdkę może być jeszcze bardziej ekscytujące, słodkie i radosne? Z pewnością, jeżeli towarzyszy mu Kalendarz Adwentowy Bajeczny! Znajdziesz w nim nie tylko cukierki Bajeczny w trzech smakach (z wafelkami, crunchy kokosowy, crunchy karmelowy), batoniki Bajeczny (z wafelkami, crunchy karmelowy), ale również wesołe hasło na każdy dzień. Życzymy bajecznego odliczania do świąt!
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
MLEKO
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Czy wiesz, że…?
- Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
- Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
- Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
- Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.
ORZECHY
Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Czy wiesz, że…?
- Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
- Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
- Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
- Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
- Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).
Kalendarz Adwentowy Bajeczny
CUKIERKI ORZECHOWE ARACHIDOWE Z WAFELKAMI (5 %) W CZEKOLADZIE DESEROWEJ
Składniki: Cukier, Czekolada deserowa 19 % (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Tłuszcz roślinny (palmowy), Miazga z orzeszków arachidowych (13 %), Serwatka w proszku (z mleka), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Listki waflowe (Mąka pszenna, Mąka żytnia, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Jaja w proszku, Maltodekstryna, Emulgator: lecytyny sojowe, Substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu; Sól), Mleko pełne w proszku, Karmelizowane solone orzeszki arachidowe [Orzeszki arachidowe 67 %, Cukier, Miód, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Substancja żelująca: guma arabska, Sól (1,2 %), Tłuszcz roślinny (shea)], Chrupki zbożowe (Mąka pszenna, Cukier, Mąka ze słodu pszennego, Substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, Emulgator: lecytyny, Sól, Naturalny aromat waniliowy), Wiórki kokosowe, Emulgator (lecytyny sojowe), Aromat. Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 47 %. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
Energia/Energy
|
2209 kJ 529 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
31 g 13 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
52 g 46 g |
Błonnik/Fibre |
4,5g |
Białko/Protein |
9,0 g |
Sól/Salt |
0,15 g |
BATON ORZECHOWY ARACHIDOWY Z DODATKIEM WAFELKÓW (44 %) W MLECZNEJ CZEKOLADZIE
Składniki: Cukier, Czekolada mleczna 21 % (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Miazga kakaowa, Mleko pełne w proszku, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Tłuszcz roślinny (palmowy), Mąka pszenna, Orzeszki arachidowe (10 %) (miazga i kawałki), Serwatka w proszku (z mleka), Mleko pełne w proszku, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Mąka żytnia, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Jaja w proszku, Maltodekstryna, Tłuszcz mleczny, Substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu, Sól, Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32 %, masa mleczna minimum 14 %. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
Energia/Energy
|
2193 kJ 525 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
30 g 14 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
54 g 43 g |
Błonnik/Fibre |
3,3 g |
Białko/Protein |
8,6 g |
Sól/Salt |
0,17 g |
BATON ORZECHOWY ARACHIDOWY Z KARMELIZOWANYMI ORZESZKAMI ARACHIDOWYMI (14,3 %) I WAFELKAMI (11,8 %) W MLECZNEJ CZEKOLADZIE
Składniki: Cukier, Czekolada mleczna 21 % (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Miazga kakaowa, Mleko pełne w proszku, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Karmelizowane solone orzeszki arachidowe [Orzeszki arachidowe 67 %, Cukier, Miód, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Substancja żelująca: guma arabska, Sól (1,2 %), Tłuszcz roślinny (shea)], Tłuszcz roślinny (palmowy), Miazga z orzeszków arachidowych (10 %), Serwatka w proszku (z mleka), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Mleko pełne w proszku, Mąka pszenna, Emulgator: lecytyny sojowe, Mąka żytnia, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Jaja w proszku, Maltodekstryna, Substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu, Sól, Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32 %, masa mleczna minimum 14 %. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
Energia/Energy
|
2235 kJ 536 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
32 g 13 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
51 g 46 g |
Błonnik/Fibre |
3,8 g |
Białko/Protein |
9,7 g |
Sól/Salt |
0,31 g |