Wedlove pomarańczowe

Wedlove pomarańczowe

Przepyszne biszkopty z galaretką oblane oryginalną, wedlowską czekoladą to niezapomniana, pomarańczowa przyjemność.

Czy wiesz, że?

Z zapisów hiszpańskich kronikarzy wynika, że w XVI wieku Majowie płacili na targowisku za królika 10 ziaren kakao, a za niewolnika 100 całych owoców kakaowca (w jednym owocu znajduje się ok. 40 ziaren).

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

CUKIER

CUKIER

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

Wedlove pomarańczowe

Składniki: Cukier, Syrop glukozowo – fruktozowy, Czekolada deserowa 15% (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, Aromat), Mąka pszenna, Masa jajowa pasteryzowana , Substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), Skrobia pszenna, Zagęszczony sok pomarańczowy i rozdrobnione cząstki pomarańczy (1%),Substancja żelująca (pektyny), Emulgatory (E471, E475), Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy, kwas jabłkowy), Olej rzepakowy, Substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu), Zagęszczony sok jabłkowy, Aromaty, Sól, Barwnik (beta-karoten), Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 50%. Może zawierać orzeszki arachidowe,orzechy, nasiona sezamu, mleko.

Wartość odżywcza/
Nutritioninformation

100g

1ciastko/cookie 14,7g

%*/14,7g

*

Energia/Energy

1477kJ 350kcal

217 kJ

51 kcal

2,6%

8400kJ 2000kcal

Tłuszcz/Fat
w tym kwasy nasycone/of which saturates

7,0 g

3,8 g

1,0 g

0,6 g

1,4% 3,0%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydratew tym cukry/of which sugars

67 g

49 g

9,9 g

7,2 g

3,8% 8,0%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

1,7 g

0,2 g

- -

Białko/Protein

3,7 g

0,5 g

1,0%

50 g

Sól/Salt

0,07 g

0,01 g

0,2%

6g