Głęboka słodycz czekolady przełamana orzeźwiającym cytrynowym smakiem w delikatnej i puszystej piance Ptasie Mleczko®.
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.
Agar jest najstarszą i najlepiej przebadaną substancją żelująca pozyskiwaną z wodorostów morskich. Do jego produkcji wykorzystuje się czerwone glony morskie Rhodophycecae, głównie z rodzaju Gracilaria występującego w Hiszpanii, Portugalii, Maroku, Japonii i rodzaju Gelidium występującego w Chile, Argentynie, Południowej Afryce.
Jak wygląda produkcja agaru?
Produkcja agaru polega na wstępnym oczyszczaniu wodorostów: ich namaczaniu i myciu oraz ekstrakcji, czyli wypłukiwaniu gorącą wodą. Otrzymany roztwór agaru podlega następnie filtracji, wybielaniu i odwadnianiu (przez prasy hydrauliczne czy wymrażanie). Kolejno surowiec suszy się, mieli i pakuje. Na każdym etapie produkcji sprawdzana jest jego jakość.
Zawiera 0,03% soku cytrynowego. Składniki: Czekolada deserowa 28% (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyna sojowa i E476, Aromat), Cukier, Syrop glukozowy, Masło, Mleko zagęszczone słodzone, Roztwór cukru inwertowanego, Białko jaja w proszku, Substancja żelująca (agar),Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Substancja konserwująca (E202), Wsad cytrynowy (Cukier, Syrop glukozowo – fruktozowy, Zagęszczony sok cytrynowy, Stabilizatory: pektyny, mączka chleba świętojańskiego, Regulator kwasowości: E524,Aromat, Barwnik: kurkumina), Aromat, Barwnik (kurkumina). Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 47%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, zboża.
Wartość odżywcza/ |
100 g |
10,6 g |
%* / 10,6 g |
* |
---|---|---|---|---|
Energia/Energy |
1842kJ |
195kJ |
2,4% |
8400kJ |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
22g 14g |
2,3g 1,5g |
3,3% 7,5% |
70g 20g |
Węglowodany/Carbohydrate |
57g 48g |
6,1g 5,1g |
2,3% 5,7% |
260g 90g |
Błonnik/Fibre |
2,6g | 0,3g | - | - |
Białko/Protein |
2,8g | 0,3g | 0,6% | 50g |
Sól/Salt |
0,07g | <0,01g | <0,2% | 6g |
Produkt zawiera 36 kostek x ~10,6 g/Product contains 36 cubes x ~10,6 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).