Baryłki Owocowe Gruszka Brzoskwinia Mirabelka

Baryłki w nowej odsłonie - o wyjątkowych, owocowych smakach: gruszki, brzoskwini i mirabelki. W połączeniu z wedlowską czekoladą deserową tworzą niepowtarzalną kompozycję, która zachwyci podniebienia.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
BARYŁKI CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM (50 %) ALKOHOLOWYM: BRZOSKWINIOWYM, GRUSZKOWYM, MIRABELKOWYM
Składniki: Czekolada deserowa 50 % (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Emulgator: lecytyny sojowe, Aromat), Syrop glukozowy, Cukier, Alkohol etylowy (4 %), Koncentrat soku brzoskwiniowego, Koncentrat soku mirabelkowego, Koncentrat soku gruszkowego, Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Aromaty. Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 45 %. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża (gluten), jaja. Produkt zawiera alkohol – nieodpowiedni dla dzieci i kobiet w ciąży.
Wartość odżywcza/ Nutrition information |
100 g |
* |
Energia/ Energy
|
1776 kJ 424 kcal |
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/ Fat w tym kwasy nasycone/ of which saturates |
17 g 11 g |
70 g 20 g |
Węglowodany/ Carbohydrate w tym cukry /of which sugars |
58 g 48 g |
260 g 90 g |
Błonnik/ Fibre |
3,4 g |
- |
Białko /Protein |
2,1 g |
50 g |
Sól /Salt |
0,01 g |
6 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
* Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).