Ptasie Mleczko® Caramel Macchiato

Ptasie Mleczko® o smaku Caramel Macchiato to limitowana nowość, która uprzyjemni jesienny czas. Delikatna pianka o smaku karmelowym została wzbogacona o nuty espresso. W tym wydaniu Ptasie Mleczko® zawiera kawę z autorskiej, słynnej mieszkanki Signature Blend, która pozostaje niezmienna od chwili jej opracowania przez braci Costa przeszło 50 lat temu. Całość oblewa oryginalna wedlowska czekolada mleczna. Ta unikalna kompozycja to prawdziwa przyjemność smaku, która sprawia, że dobre momenty z bliskimi stają się jeszcze lepsze.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Oznaczenie wybranych produktów marki E.Wedel pieczęcią „zielonej żabki” możliwe jest dzięki wdrożeniu przez firmę Wedel certyfikacji “Rainforest Alliance 2020” dla głównego surowca tj. kakao. Konieczne jest do tego spełnienie wszystkich wytycznych standardu Rainforest Alliance uwzględniających aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, których zgodność potwierdzana jest corocznym audytem realizowanym przez niezależne jednostki autoryzowane przez system certyfikacji międzynarodowej organizacji non-profit „Rainforest Alliance.
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego. Prowadzenie certyfikowanej plantacji wymaga świadomego zarządzania uprawą zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania szeregu dodatkowych zasad i procedur, przechodzi regularne szkolenia i kontrole zgodnie z wytycznymi Rainforest Alliance, jednocześnie otrzymuje wyższą zapłatę za wyprodukowany surowiec. Tym samym, decydując się na zakup produktów ze znakiem “zielonej żabki” jako konsumenci, przyczyniamy się do pozytywnych zmian dla ludzi i środowiska naturalnego.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią “zielonej żabki” tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
AGAR

To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.
Agar jest najstarszą i najlepiej przebadaną substancją żelująca pozyskiwaną z wodorostów morskich. Do jego produkcji wykorzystuje się czerwone glony morskie Rhodophycecae, głównie z rodzaju Gracilaria występującego w Hiszpanii, Portugalii, Maroku, Japonii i rodzaju Gelidium występującego w Chile, Argentynie, Południowej Afryce.
Jak wygląda produkcja agaru?
Produkcja agaru polega na wstępnym oczyszczaniu wodorostów: ich namaczaniu i myciu oraz ekstrakcji, czyli wypłukiwaniu gorącą wodą. Otrzymany roztwór agaru podlega następnie filtracji, wybielaniu i odwadnianiu (przez prasy hydrauliczne czy wymrażanie). Kolejno surowiec suszy się, mieli i pakuje. Na każdym etapie produkcji sprawdzana jest jego jakość.
Czy wiesz, że…?
- Agar został odkryty w Japonii w 1658 roku, a w Europie pojawił się dopiero 200 lat później.
- Wodorosty, z których produkowany jest agar pochodzą z dna morza. Rosną na głębokości 30 metrów i są wydobywane przez nurków.
- Agar jest surowcem bardzo przyjaznym w kontekście produkcji żywności, ponieważ nie potrzebuje innych dodatków do procesu żelowania (jak np. pektyna czy karageny).
- Agar jest jednym z bardzo ważnych surowców pianek Ptasie Mleczko®.
- Na potrzeby produkcji pianek Ptasie Mleczko® opracowaliśmy własną metodę określania siły żelowania, dzięki której nasze produkty mają wyjątkową powtarzalność konsystencji.
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
Ptasie Mleczko® Caramel Macchiato
Składniki: Czekolada mleczna 31 % (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Cukier, Syrop glukozowy, Masło, Mleko zagęszczone słodzone, Roztwór cukru inwertowanego, Białko jaja w proszku, Substancja żelująca (agar), Proszek karmelowy 0,3 % (Mleko odtłuszczone, Serwatka (z mleka), Cukier, Masło, Aromat), Aromaty, Kawa mielona 0,2 %, Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Koncentrat roślinny (jabłko, marchew, hibiskus), Barwnik (karmel amoniakalno – siarczynowy), Substancja konserwująca (E 202). Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32 %, masa mleczna minimum 18 %.
Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, zboża (gluten).
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
9,4 g |
%* / 9,4 g |
* |
Energia/Energy
|
1890 kJ 452 kcal |
178 kJ 42 kcal |
2,1 %
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
23 g 14 g |
2,2 g 1,3 g |
3,1 % 6,5 % |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
57 g 48 g |
5,4 g 4,5 g |
2,1 % 5,0 % |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
1,6 g |
0,1 g |
- |
- |
Białko/Protein |
3,4 g |
0,3 g |
0,6 % |
50 g |
Sól/Salt |
0,12 g |
0,01 g |
0,2 % |
6 g |
Produkt zawiera 36 kostek x ~9,4 g/Product contains 36 cubes x ~9,4 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)