WW kokos w mlecznej czekoladzie

Do oferty kultowych wafelków WW dołącza limitowana nowość – WW Kokos. Propozycja to cztery, przepyszne, kruche wafelki przełożone nadzieniem o kokosowym smaku, które oblewa oryginalna wedlowska czekolada mleczna. Opakowanie produktu zdobią kultowe Minionki, które pojawiły się tam za sprawą współpracy pomiędzy E.Wedel a najpopularniejszą, animowaną serią wszechczasów, Illumination’s Minions. Szukaj kultowych bohaterów na wybranych produktach z portfolio E.Wedel i sprawdź, co wymyśliły tym razem!
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Oznaczenie wybranych produktów marki E.Wedel pieczęcią „zielonej żabki” możliwe jest dzięki wdrożeniu przez firmę Wedel certyfikacji “Rainforest Alliance 2020” dla głównego surowca tj. kakao. Konieczne jest do tego spełnienie wszystkich wytycznych standardu Rainforest Alliance uwzględniających aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, których zgodność potwierdzana jest corocznym audytem realizowanym przez niezależne jednostki autoryzowane przez system certyfikacji międzynarodowej organizacji non-profit „Rainforest Alliance.
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego. Prowadzenie certyfikowanej plantacji wymaga świadomego zarządzania uprawą zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania szeregu dodatkowych zasad i procedur, przechodzi regularne szkolenia i kontrole zgodnie z wytycznymi Rainforest Alliance, jednocześnie otrzymuje wyższą zapłatę za wyprodukowany surowiec. Tym samym, decydując się na zakup produktów ze znakiem “zielonej żabki” jako konsumenci, przyczyniamy się do pozytywnych zmian dla ludzi i środowiska naturalnego.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią “zielonej żabki” tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
KOKOS

Kokos jest egzotyczny i od lat jest uwielbiany przez konsumentów, którzy chętnie sięgają po produkty zawierające właśnie ten składnik. Nie inaczej jest zresztą w przypadku słodyczy.
Kokos to owoc palmy, która występuje w całej strefie międzyzwrotnikowej, obecnie największe uprawy palmy kokosowej występują w Ghanie. Drzewo palmowe osiąga wysokość nawet 25 metrów, a jego pierzaste i sztywne liście tworzą na czubku charakterystyczny pióropusz.
Jaki kokos trafia do naszych produktów?
W naszych produktach kokos występuje pod postacią płatków kokosowych oraz wiórków kokosowych. Wiórki to gotowy produkt wytwarzany ze zdrowego, nieodtłuszczonego, rozdrobnionego białego miąższu orzechów kokosowych. Aby umożliwić ich spożycie przez ludzi, wiórki muszą być wcześniej rozdrobnione, pasteryzowane oraz suszone. W naszych produktach wiórki nie są konserwowane chemicznie.
Płatki kokosowe natomiast to rozdrobniony, suszony i prażony biały miąższ świeżych i dojrzałych owoców kokosowych.
Nasze produkty, które zawierają kokos to np.: Czekolada Gorzka z nadzieniem kokosowym czy Pawełek Duo kokosowy.
Czy wiesz, że…?
- Sam owoc kokosa może mieć do 25 centymetrów średnicy i może ważyć nawet 8 kilogramów. Najbardziej zewnętrzną warstwę stanowi gładka, cienka, jasnobrązowa okrywa owocu, poniżej znajduje się pestka.
- W środku kokos zbudowany jest z bielma nasiennego zwanego koprą, którego wolną przestrzeń wypełnia mleko kokosowe.
- Z jednego drzewa można uzyskać do 75 owoców rocznie.
WW Kokos
CZTERY WAFELKI PRZEKŁADANE KREMEM KOKOSOWYM W MLECZNEJ CZEKOLADZIE
Składniki: Czekolada mleczna 73 % (Cukier, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Mąka pszenna, Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Serwatka w proszku (z mleka), Wiórki kokosowe (2,6 %), Mleko pełne w proszku, Mąka żytnia, Zawiera olej słonecznikowy i/lub olej rzepakowy, Aromaty, Jaja w proszku, Emulgator (lecytyny sojowe), Maltodekstryna, Substancje spulchniające (wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu), Miazga z orzechów arachidowych, Sól. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 29 %, masa mleczna minimum 17 %. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza |
100 g |
47 g |
%* / 47 g |
* |
Energia
|
2176 kJ 521 kcal |
1023 kJ 245 kcal |
12,3 % |
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy nasycone |
28 g 15 g |
13,3 g 7,0 g |
19,0 % 35,0 % |
70 g 20 g |
Węglowodany w tym cukry |
58 g 51 g |
27,3 g 24,2 g |
10,5 % 26, 9 % |
260 g 90 g |
Błonnik |
2,8 g |
1,3 g |
- |
- |
Białko |
7,3 g |
3,4 g |
6,8 % |
50 g |
Sól |
0,20 g |
0,09 g |
1,5 % |
6 g |
Produkt zawiera 1 porcję (47 g).
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).