Czekolada Mleczna z cząstkami pomarańczowymi i ciasteczkami korzennymi

Smak oryginalnej wedlowskiej czekolady mlecznej w tym wariancie uzupełniają cząstki pomarańczy i kawałki ciasteczek korzennych. Czy może być lepsze i bardziej kojarzące się ze świętami połączenie? Ta wyjątkowa propozycja od E.Wedel, dostępna w eleganckim, białym kartoniku ze świątecznym motywem, będzie doskonałą propozycją na słodki upominek.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Oznaczenie wybranych produktów marki E.Wedel pieczęcią „zielonej żabki” możliwe jest dzięki wdrożeniu przez firmę Wedel certyfikacji “Rainforest Alliance 2020” dla głównego surowca tj. kakao. Konieczne jest do tego spełnienie wszystkich wytycznych standardu Rainforest Alliance uwzględniających aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, których zgodność potwierdzana jest corocznym audytem realizowanym przez niezależne jednostki autoryzowane przez system certyfikacji międzynarodowej organizacji non-profit „Rainforest Alliance.
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego. Prowadzenie certyfikowanej plantacji wymaga świadomego zarządzania uprawą zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania szeregu dodatkowych zasad i procedur, przechodzi regularne szkolenia i kontrole zgodnie z wytycznymi Rainforest Alliance, jednocześnie otrzymuje wyższą zapłatę za wyprodukowany surowiec. Tym samym, decydując się na zakup produktów ze znakiem “zielonej żabki” jako konsumenci, przyczyniamy się do pozytywnych zmian dla ludzi i środowiska naturalnego.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią “zielonej żabki” tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Czy wiesz, że…?
- Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
- Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
- Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
- Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.
ORZECHY

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Czy wiesz, że…?
- Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
- Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
- Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
- Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
- Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).
CZEKOLADA MLECZNA Z CZĄSTKAMI POMARAŃCZOWYMI I CIASTECZKAMI KORZENNYMI
Składniki: Cukier, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Cząstki pomarańczowe (7%) (Owoce: zagęszczony przecier z jabłek, zagęszczony sok pomarańczowy 9%, Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, Syrop fruktozowo-glukozowy, Syrop glukozowy, Błonnik z pszenicy, Cukier, Skrobia ryżowa, Tłuszcz roślinny (palmowy), Substancja żelująca: pektyny, Regulator kwasowości: kwas cytrynowy, Naturalny aromat pomarańczowy, Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, Barwnik: kurkumina), Ciasteczka korzenne (7%) (Mąka pszenna, Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Syrop glukozowo- fruktozowy, Przyprawy korzenne: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, skórka pomarańczowa, kolendra, ziele angielskie, kwiat muszkatołowy, imbir, kardamon, wanilia, Sól, Substancje spulchniające: wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu, Aromat, Syrop cukru karmelizowanego), Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory (lecytyny sojowe i E 476), Aromaty. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 29%, masa mleczna minimum 17%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, jaja.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
20 g |
% */20 g |
* |
Energia/Energy
|
2019 kJ 483 kcal |
404 kJ 97 kcal |
4,8%
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
25 g 13 g |
5,0 g 2,6 g |
7,1% 13,0% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
56 g 53 g |
11,1 g 10,6 g |
4,3% 11,8% |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
3,1 g |
0,6 g |
- |
- |
Białko/Protein |
5,7 g |
1,1 g |
2,2% |
50 g |
Sól/Salt |
0,17 g |
0,03 g |
0,5% |
6 g |
Produkt zawiera 11 porcji x 3 kostki (~20 g)./ Product contains 11 portions x 3 cubes (~20 g)
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).