Czekokakao

Czekokakao to pyszny napój z czekoladą E.Wedel i witaminami. Rano zapewni siłę i energię, a wieczorem ukojenie po pełnym wrażeń dniu. Idealny do rozpuszczenia w mleku i łatwy w przygotowaniu.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
- Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
Czekokakao
Składniki: Cukier, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (18%), Czekolada gorzka (1,8%) (Miazga kakaowa, Cukier, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Emulgator: lecytyna sojowa), Maltodekstryna, Aromat, Mieszanka witamin (witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, biotyna, witamina B12), Sól, Cynamon. Może zawierać mleko, zboża.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
1 porcja/portion (20 g + 200 ml mleka 2% tłuszczu)/(20 g + 200 ml milk 2% of fat) |
Energia/Energy
|
1554 kJ 371 kcal |
741 kJ 176 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
2,5 g 1,5 g |
4,5 g 0,3 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
83 g 81 g |
26 g 26 g |
Błonnik/Fibre |
6,3 g |
1,3 g |
Białko/Protein |
3,9 g |
7,6 g |
Sól/Salt |
0,11 g |
0,25 |
Witamina E/Vitamin E |
13 mg (108%*) |
2,7 mg (23%*) |
Witamina C/Vitamin C |
52 mg (65%*) |
12 mg (15%) |
Tiamina/Thiamin |
0,71 mg (65%*) |
0,22 mg (20%*) |
Ryboflawina/Riboflavin |
0,92 mg (66%*) |
0,52 mg (37%*) |
Niacyna/Niacin |
14 mg (88%*) |
3,0 mg (19%*) |
Witamina B6/Vitamin B6 |
1,0 mg (71%*) |
0,3 mg (21%*) |
Kwas foliowy/Folic acid |
175 mg (88%*) |
45,0 mg (23%*) |
Witamina B12/Vitamin B12 |
0,95 mg (38%*) |
0,99 mg (40%*) |
Biotyna/Biotin |
38 mg (76%*) |
12 mg (24%*) |
Kwas pantotenowy/Pantothenic acid |
5,5 mg (92%*) |
1,7 mg (28%*) |
Produkt zawiera 10 porcji x 20 g/ Product contains 10 portions x 20 g
*Referencyjna Wartość Spożycia/Reference Intake