Czekokakao

Czekokakao

Porcja energii, tak bardzo potrzebnej do długiej, radosnej zabawy. Czekokakao to pyszny napój z czekoladą E Wedel i witaminami. Rano zapewni siłę i energię, a wieczorem ukojenie po pełnym wrażeń dniu. Idealny do rozpuszczenia w mleku i łatwy w przygotowaniu

 

Czy wiesz, że?

Do niedawna funkcjonowały tylko 3 rodzaje czekolady: gorzka, biała i mleczna. Jednak w E.Wedel powstała czekolada biała karmelowa – czyli czekolada o nietuzinkowym smaku i kolorze, której smak i aromat powstaje m.in. w wyniku karmelizacji mleka z cukrem.

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

CUKIER

CUKIER

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

Czekokakao

Składniki: Cukier, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (18%), Czekolada gorzka (1,8%) (Miazga kakaowa, Cukier, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Emulgator: lecytyna sojowa), Maltodekstryna, Aromat, Mieszanka witamin (witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy, biotyna, witamina B12), Sól, Cynamon. Może zawierać mleko, zboża.

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

1 porcja/portion

(20 g + 200 ml mleka 2% tłuszczu)/(20 g + 200 ml milk 2% of fat)

Energia/Energy

 

1554 kJ

371 kcal

741 kJ

176 kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

2,5 g

1,5 g

4,5 g

0,3 g

Węglowodany/Carbohydrate

w tym cukry/of which sugars

83 g

81 g

26 g

26 g

Błonnik/Fibre

6,3 g

1,3 g

Białko/Protein

3,9 g

7,6 g

Sól/Salt

0,11 g

0,25

Witamina E/Vitamin E

13 mg (108%*)

2,7 mg (23%*)

Witamina C/Vitamin C

52 mg (65%*)

12 mg (15%)

Tiamina/Thiamin

0,71 mg (65%*)

0,22 mg (20%*)

Ryboflawina/Riboflavin

0,92 mg (66%*)

0,52 mg (37%*)

Niacyna/Niacin

14 mg (88%*)

3,0 mg (19%*)

Witamina B6/Vitamin B6

1,0 mg (71%*)

0,3 mg (21%*)

Kwas foliowy/Folic acid

175 mg (88%*)

45,0 mg (23%*)

Witamina B12/Vitamin B12

0,95 mg (38%*)

0,99 mg (40%*)

Biotyna/Biotin

38 mg (76%*)

12 mg (24%*)

Kwas pantotenowy/Pantothenic acid

5,5 mg (92%*)

1,7 mg (28%*)

Produkt zawiera 10 porcji x 20 g/ Product contains 10 portions x 20 g

*Referencyjna Wartość Spożycia/Reference Intake