Ptasie Mleczko® Waniliowo-Czekoladowe

Ptasie Mleczko® Waniliowo-Czekoladowe

Kultowe, waniliowo-czekoladowe pianki Ptasie Mleczko® oblane oryginalną, wedlowską czekoladą deserową. Niepowtarzalny smak, który umili czas wyjątkowych spotkań podczas świąt Bożego Narodzenia. Dwuwarstwowe pianki od E.Wedel o smaku wanilii i czekolady dostępne są w atrakcyjnym pudełku ozdobionym świątecznymi motywami.

Czy wiesz, że?

W 2016 roku z okazji 80. urodzin pianek pod okiem Maestro Czekolady E.Wedel Janusza Profusa została przygotowana największa w historii pianka o wadze ponad 100 kg, którą mogło posmakować ponad 1000 osób!  

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

MLEKO

MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

AGAR

AGAR

To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

MLEKO

MLEKO

AGAR

AGAR

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

MLEKO

zdjęcie produkt

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.

Jak badamy mleko?

Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.

Czy wiesz, że…?

  • Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
  • Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
  • Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
  • Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.

AGAR

zdjęcie produkt

To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.

Agar jest najstarszą i najlepiej przebadaną substancją żelująca pozyskiwaną z wodorostów morskich. Do jego produkcji wykorzystuje się czerwone glony morskie Rhodophycecae, głównie z rodzaju Gracilaria występującego w Hiszpanii, Portugalii, Maroku, Japonii i rodzaju Gelidium występującego w Chile, Argentynie, Południowej Afryce.

Jak wygląda produkcja agaru?

Produkcja agaru polega na wstępnym oczyszczaniu wodorostów: ich namaczaniu i myciu oraz ekstrakcji, czyli wypłukiwaniu gorącą wodą. Otrzymany roztwór agaru podlega następnie filtracji, wybielaniu i odwadnianiu (przez prasy hydrauliczne czy wymrażanie). Kolejno surowiec suszy się, mieli i pakuje. Na każdym etapie produkcji sprawdzana jest jego jakość.

Czy wiesz, że…?

  • Agar został odkryty w Japonii w 1658 roku, a w Europie pojawił się dopiero 200 lat później.
  • Wodorosty, z których produkowany jest agar pochodzą z dna morza. Rosną na głębokości 30 metrów i są wydobywane przez nurków.
  • Agar jest surowcem bardzo przyjaznym w kontekście produkcji żywności, ponieważ nie potrzebuje innych dodatków do procesu żelowania (jak np. pektyna czy karageny).
  • Agar jest jednym z bardzo ważnych surowców pianek Ptasie Mleczko®.
  • Na potrzeby produkcji pianek Ptasie Mleczko® opracowaliśmy własną metodę określania siły żelowania, dzięki której nasze produkty mają wyjątkową powtarzalność konsystencji.

Ptasie Mleczko® Waniliowo-Czekoladowe

PTASIE MLECZKO® WANILIOWO-CZEKOLADOWE. DELIKATNA PIANKA W CZEKOLADZIE

Składniki: Czekolada deserowa 30% (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Cukier, Syrop glukozowy, Masło, Mleko zagęszczone słodzone, Roztwór cukru inwertowanego, Miazga kakaowa (1,4%), Białko jaja w proszku, Substancja żelująca (agar), Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Substancja konserwująca (E202), Aromaty, Naturalny aromat waniliowy. Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 47%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, zboża (gluten).

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

10 g

%* / 10 g

*

Energia/Energy

 

1854 kJ

443 kcal

185 kJ

44 kcal

 

2,2%

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

22 g

14 g

2,2 g

1,4 g

3,1%

7,0%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate

w tym cukry/of which sugars

57 g

48 g

5,7 g

4,8 g

2,2%

5,3%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

2,7 g

0,3 g

-

-

Białko/Protein

2,8 g

0,3 g

0,6%

50 g

Sól/Salt

0,08 g

<0,01 g

<0,2%

6 g

Produkt zawiera 36 kostek x ~10 g/Product contains 36 cubes x ~10 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).