Mieszanka Wedlowska

W Mieszance Wedlowskiej każdy znajdzie swój ulubiony smak! Z myślą o słodkim upominku z okazji świąt Wielkiej Nocy, kultowe cukierki od E.Wedel zamknięto w eleganckim pudełku z wiosenną grafiką. Pomysł idealny na prezent.
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
- Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
ORZECHY

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Czy wiesz, że…?
- Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
- Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
- Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
- Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
- Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).
CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
Mieszanka Wedlowska
CUKIERKI W CZEKOLADZIE DESEROWEJ
Składniki: Cukier, Tłuszcze roślinne (palmowe), Czekolada deserowa 19% (Cukier, Miazga kakaowa, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Mleko pełne w proszku, Serwatka w proszku (z mleka), Miazga z orzeszków arachidowych, Listki waflowe (Mąka pszenna, Mąka żytnia, Olej słonecznikowy, Jaja w proszku, Maltodekstryna, Emulgator: lecytyny sojowe, Substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu, pirosiarczyn sodu, Sól), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Orzeszki arachidowe (kawałki), Płatki karmelowe (Cukier, Syrop glukozowy), Karmelizowane ziarno kakaowe (Ziarno kakaowe, Cukier), Pasta kawowa (Kawa, Tłuszcz roślinny rzepakowy, Emulgator: lecytyny sojowe), Chrupki zbożowe (Mąka pszenna, Cukier, Mąka ze słodu pszennego, Substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, Emulgator: lecytyny słonecznikowe, Sól, Naturalny aromat waniliowy), Emulgator (lecytyny sojowe), Miazga kakaowa, Aromaty, Tłuszcz kakaowy, Barwnik (ekstrakt z papryki), Tłuszcz mleczny, Sól. Czekolada deserowa: masa kakaowa minimum 47%. Może zawierać orzechy.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
* |
Energia/Energy
|
2266 kJ 543 kcal |
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
33 g 15 g |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
52 g 48 g |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
3,3g |
- |
Białko/Protein |
7,4 g |
50 g |
Sól/Salt |
0,18 g |
6 g |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).