Chałwa pomarańczowo-piernikowa

Chałwa pomarańczowo-piernikowa

Wyśmienita i krucha Chałwa Królewska od E.Wedel wzbogacona owocowo-korzenną nutą, której smak kojarzy się wyłącznie z magią Bożego Narodzenia. To wszystko za sprawą dwóch wyjątkowych dodatków – przyprawy piernikowej i cząstek pomarańczy. Chałwa dostępna jest w ozdobnym, świątecznym opakowaniu. Taki upominek znaleziony pod choinką może zarówno przywołać wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, jak i stać się impulsem do odkrywania nowych smaków wedlowskich pyszności.

Czy wiesz, że?

Chałwa uznawana jest za jeden z najstarszych słodyczy świata. Od samego początku uznawano ją za produkt, który miał przynosić szczęście, dlatego serwowano ją podczas najróżniejszych okazji, takich jak urodziny czy ślub. Co ciekawe, chałwa miała przynieść pomyślność zarówno osobie, która ją jadła, jak i tej, która ją przygotowywała. 

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

CUKIER

CUKIER

SYROP GLUKOZOWY

SYROP GLUKOZOWY

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

SYROP GLUKOZOWY

zdjęcie produkt

Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.

Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.

Skąd pochodzą nasze surowce?

Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.

Czy wiesz, że…?

  • W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
  • Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
  • Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.

Chałwa pomarańczowo-piernikowa

CHAŁWA SEZAMOWA POMARAŃCZOWO-PIERNIKOWA

Składniki: Miazga sezamowa (45%), Syrop glukozowy, Cukier, Cząstki pomarańczowe 9% (Owoce: zagęszczony przecier z jabłek, zagęszczony sok pomarańczowy 9%, Substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, Syrop fruktozowo-glukozowy, Syrop glukozowy, Błonnik z pszenicy, Cukier, Skrobia ryżowa, Tłuszcz roślinny (palmowy), Substancja żelująca: pektyny, Regulator kwasowości: kwas cytrynowy, Naturalny aromat pomarańczowy, Przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, Barwnik: kurkumina), Tłuszcz roślinny (palmowy), Przyprawa piernikowa 0,2% (Cynamon 42%, Cykoria, Goździki, Kolendra, Gałka muszkatołowa, Imbir, Kardamon, Pieprz czarny), Sól, Białko jaja w proszku. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, zboża (gluten), mleko, soję.

 

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

25 g

% * /25 g

*

Energia/Energy

 

2130 kJ

510 kcal

532 kJ

128 kcal

6,4%

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

27 g

5,2 g

6,8 g

1,3 g

9,7%

6,5%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate

w tym cukry/of which sugars

50 g

31 g

12,5 g

7,8 g

4,8%

8,7%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

7,4 g

1,8 g

-

-

Białko/Protein

12 g

2,9 g

5,8%

50 g

Sól/Salt

0,18 g

0,04g

0,7%

6 g

Produkt zawiera 10 porcji x 25 g/ Product contains 10 portions x 25 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).