Czekolada mleczna z nadzieniem jagodowym i poziomkowym

Czekolada mleczna z nadzieniem jagodowym i poziomkowym Czekolada mleczna z nadzieniem jagodowym i poziomkowym

Dwa, przepyszne owocowe musy zamknięte w oddzielnych, kostkach wedlowskiej czekolady. Wyjątkowy smak letniej przygody, słodkiej jak nigdy dotąd.

Czy wiesz, że?

Historia czekolady liczy sobie prawie 4000 lat, a swoje początki ma w starożytnej Mezoameryce.

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

MLEKO

MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

MLEKO

MLEKO

CUKIER

CUKIER

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

MLEKO

zdjęcie produkt

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.

Jak badamy mleko?

Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.

Czy wiesz, że…?

  • Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
  • Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
  • Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
  • Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

Czekolada mleczna z nadzieniem jagodowym i poziomkowym

Zawiera 0,6% soku jagodowego i 0,3% przecieru z poziomek. Składniki: Czekolada mleczna 50% (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, Aromat), Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Zagęszczony przecier jabłkowy, Jogurt w proszku, Wsad poziomkowy (Syrop glukozowo – fruktozowy, Cukier, Skrobia modyfikowana, Przecier z poziomek, Zagęszczony sok truskawkowy, Stabilizator: pektyny, Aromat, Kwas: kwas cytrynowy, Barwniki: karmin, kurkumina), Wsad jagodowy (Syrop glukozowo – fruktozowy, Cukier, Zagęszczony sok jagodowy, Skrobia modyfikowana, Stabilizator: pektyny, Kwas: kwas cytrynowy, Aromat, Barwniki: karmin, antocyjany), Serwatka w proszku (z mleka), Mleko pełne w proszku, Substancja utrzymująca wilgoć (sorbitole), Spirytus (0,3%), Emulgator (lecytyna sojowa), Aromaty, Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Barwnik(karmin). Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 29%, masa mleczna minimum 14%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, zboża, jaja.

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

20 g

%*/20g

*

Energia/Energy

2016kJ 482kcal

403kJ 96kcal

4,8%

8400kJ 2000kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

26 g

13 g

5,1 g

2,7 g

7,3%

13,5%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydratew tym cukry/of which sugars

58 g

56 g

11,6g

11,2 g

4,5%

12,4%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

1,5 g

0,3 g

- -

Białko/Protein

3,5 g 0,7 g 1,4% 50 g

Sól/Salt

0,13 g 0,03g 0,5% 6 g

Produkt zawiera 5 porcji x 2 kostki (~20 g)./ Product contains 5 portions x 2 cubes (~20 g)

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).