Czekolada Lekko Gorzka o zawartości 50% kakao z Ghany to propozycja dla tych, którzy w czekoladzie gorzkiej poszukują łagodnie kakaowego smaku. Jak każda oryginalna wedlowska czekolada, poddawana jest procesowi temperowania, który odpowiada za jej gładkość i połysk. Polega on na stopniowym wychładzaniu i podgrzewaniu masy czekoladowej.
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Składniki: Miazga kakaowa, Cukier, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Tłuszcz kakaowy, Emulgatory (lecytyna sojowa i E476), Aromat. Masa kakaowa minimum 64%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża, jaja.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
16,7 g |
%*/16,7g |
* |
Energia/Energy |
2089kJ 502kcal |
349kJ 84kcal |
4,2% |
8400kJ 2000kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
32 g 20 g |
5,3 g 3,3 g |
7,6% 16,5% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydratew tym cukry/of which sugars |
39 g 35 g |
6,6 g 5,8 g |
2,5% 6,4% |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
13 g |
2,1 g |
- | - |
Białko/Protein |
8,4 g | 1,4 g | 2,8% | 50 g |
Sól/Salt |
0,02 g | <0,01g | <0,2% | 6 g |
Magnez/Magnesium |
237 mg (63% RWS/RI) |
40 mg (10% RWS/RI) |
- |
375 mg |
Produkt zawiera 6 porcji x 3 kostki (~16,7 g)./ Product contains 6 portions x 3 cubes (~16,7 g)
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).
RWS/RI – Referencyjna Wartość Spożycia/Reference Intake.