Czekolada gorzka premium z cząstkami wiśni i chili

Czekolada gorzka premium z cząstkami wiśni i chili

Idealne połączenie wedlowskiej gorzkiej czekolady z cząstkami suszonej wiśni, podkreślone wytrawnym charakterem chili, zamknięte w specjalnej formie cienkiej tabliczki i eleganckiego kartonika

Czy wiesz, że?

Drzewo kakaowca jako pierwsi zaczęli uprawiać Olmekowie, ok. 1500 roku p.n.e.; Zwyczaj ten przejęli od nich Majowie i Aztekowie; Owoce drzewa kakaowego były dla nich zarówno lekiem, jak i pożywieniem oraz afrodyzjakiem; Ponadto dla Azteków kakao było napojem bogów, środkiem płatniczym, jak i często przyczyną wojen. Sporządzany z nich boski napój o gorzkim smaku, zwany “Xocolatl” podawano wojownikom dla wzmocnienia sił witalnych, ale także świeżo poślubionym małżonkom dla animuszu.

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

CUKIER

CUKIER

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

CUKIER

CUKIER

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

CUKIER

zdjęcie produkt

Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!

Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.

Jak wygląda proces produkcji?

Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.

Czy wiesz, że…?

  • Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
  • Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
  • Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
  • W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
  • Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!

Czekolada gorzka premium z cząstkami wiśni i chili

Składniki: Miazga kakaowa, Cukier, Suszone słodzone cząstki wiśni (14%) (Suszone wiśnie 74%, Cukier, Mąka ryżowa, Olej słonecznikowy), Tłuszcz kakaowy, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Tłuszcz mleczny, Laktoza (z mleka), Aromat, Ekstrakt z chili, Emulgator (lecytyna sojowa). Czekolada gorzka: masa kakaowa minimum 56%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża, jaja. Możliwa niezamierzona obecność pestki z wiśni.

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

*

Energia/Energy

2191 kJ 526 kcal

8 400 kJ
2000kcal

Tłuszcz/Fat
w tym kwasy nasycone/of which saturates

33 g

21 g

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars

47 g

41 g

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

8,4 g

-

Białko/Protein

5,4 g

50 g

Sól/Salt

0,01 g

6g

 

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).

zakrywka