Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Oznaczenie wybranych produktów marki E.Wedel pieczęcią „zielonej żabki” możliwe jest dzięki wdrożeniu przez firmę Wedel certyfikacji “Rainforest Alliance 2020” dla głównego surowca tj. kakao. Konieczne jest do tego spełnienie wszystkich wytycznych standardu Rainforest Alliance uwzględniających aspekty środowiskowe, społeczne i ekonomiczne, których zgodność potwierdzana jest corocznym audytem realizowanym przez niezależne jednostki autoryzowane przez system certyfikacji międzynarodowej organizacji non-profit „Rainforest Alliance.
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego. Prowadzenie certyfikowanej plantacji wymaga świadomego zarządzania uprawą zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania szeregu dodatkowych zasad i procedur, przechodzi regularne szkolenia i kontrole zgodnie z wytycznymi Rainforest Alliance, jednocześnie otrzymuje wyższą zapłatę za wyprodukowany surowiec. Tym samym, decydując się na zakup produktów ze znakiem “zielonej żabki” jako konsumenci, przyczyniamy się do pozytywnych zmian dla ludzi i środowiska naturalnego.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią “zielonej żabki” tj. logo Rainforest Alliance.

Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).