Czekolada Mleczna Cookie Peanut Butter to potrójna warstwa smaku: kremowy słodko-słony krem z orzeszków arachidowych, ekstra chrupiące ciasteczko i mleczna wedlowska czekolada. W sam raz dla wielbicieli nietypowych połączeń smakowych. Teraz Cookie w nowym, wyjątkowym opakowaniu.
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.
Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.
Jak badamy mleko?
Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.
Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.
Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.
Skąd pochodzą nasze orzechy?
Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.
Składniki: Czekolada mleczna 53% (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, Aromat), Cukier, Herbatniki (Mąka pszenna, Cukier, Tłuszcz roślinny (palmowy), Syrop glukozowo-fruktozowy, Skrobia ziemniaczana, Mleko odtłuszczone w proszku, Substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, pirosiarczyn sodu, Jaja w proszku, Sól, Ekstrakt słodowy z jęczmienia, Emulgator: lecytyna sojowa), Tłuszcz roślinny (palmowy), Serwatka w proszku (z mleka), Miazga z orzeszków arachidowych (6,8%), Chrupki zbożowe (Mąka pszenna 69%, Cukier, Słód pszenny 10%, Substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, Emulgator: lecytyna słonecznikowa, Sól, Aromat), Miazga kakaowa, Sól, Emulgator: lecytyna sojowa, Barwnik: ekstrakt z papryki. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 29%, masa mleczna minimum 14%. Może zawierać orzechy, nasiona sezamu.
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
16,1 g |
% * /16,1 g |
* |
Energia/Energy
|
2194 kJ 525 kcal |
353 kJ 85 kcal |
4,2%
|
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
28 g 13 g |
4,6 g 2,2 g |
6,6% 11,0% |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
59 g 52 g |
9,5 g 8,3 g |
3,7% 9,2 % |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
2,5 g |
0,4 g |
- |
- |
Białko/Protein |
7,1 g |
1,1 g |
2,2% |
50 g |
Sól/Salt |
0,50 g |
0,08 g |
1,3% |
6 g |
Produkt zawiera 18 porcji x 1 kostka (~16,1 g).
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).