Crunchy Cookie czekolada mleczna z kruszonymi ciasteczkami waniliowymi

Crunchy Cookie czekolada mleczna z kruszonymi ciasteczkami waniliowymi

Crunchy Cookie to połączenie pysznej wedlowskiej czekolady z chrupiącymi ciasteczkami waniliowymi. Mleczna czekolada i pokruszone, jasne ciasteczka tworzą niebanalną, chrupiąco-pyszną kompozycję.

 

Czy wiesz, że?

W 1893 roku przy ul. Szpitalnej w Warszawie powstała kamienica – zwana kamienicą Emila Wedla. Na parterze działał istniejący do dziś sklep i pijalnia czekolady, w których można było spotkać Bolesława Prusa i Henryka Sienkiewicza.

NASZE SKŁADNIKI:

<SPAN CLASS="u-font-alt">NASZE</SPAN> SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

MLEKO

MLEKO

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

ORZECHY

ORZECHY

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

KAKAO Z GHANY

KAKAO Z GHANY

MLEKO

MLEKO

ORZECHY

ORZECHY

KAKAO Z GHANY

zdjęcie produkt

Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.

Ziarna kakao, z których niezmiennie, od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz zrównoważonych upraw kakaowca.

Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?

Ziarna kakaowca, które rosną w tym regionie są najwyższej jakości i nie mają żadnych obcych posmaków, na przykład: pleśniowego, dymnego czy ziemistego. Ponadto ziarno z Ghany w porównaniu z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.

Czy wiesz, że…?

  • Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
  • Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
  • Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
  • Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na intensywność czekoladowego smaku końcowego produktu.
  • Jednak podstawą, na której budujemy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
  • Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
  • Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.

MLEKO

zdjęcie produkt

Mleko, które sprawia, że nasze produkty rozpływają się w ustach, spełnia najwyższe wymagania i pochodzi w większości od polskich producentów.

Mleko pełne i odtłuszczone w proszku oraz mleko zagęszczone używane do produkcji wedlowskich słodyczy pochodzi od zaufanych zakładów producenckich z Polski. Dbamy o to, aby nasi dostawcy spełniali wysokie wymagania jakościowe, a mleczarnie miały wdrożone standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji, które podlegają certyfikacji przez niezależne, akredytowane firmy.

Jak badamy mleko?

Dostarczane do nas mleko musi spełniać ściśle określone normy dotyczące jakości, np. brak drobnoustrojów chorobotwórczych, odpowiednia zawartość tłuszczu. Mleko pełne w proszku musi zawierać go minimum 26%, a mleko odtłuszczone, jogurt lub serwatka w proszku – nie więcej niż 2%.

Czy wiesz, że…?

  • Mleko w proszku otrzymuje się przez odparowanie z mleka wody. Najpierw zagęszcza się je, a następnie - po rozpyleniu na bardzo drobne kropelki, suszy w suszarce rozpyłowej.
  • Są dwie metody produkcji czekolady. W jednej używa się mleka płynnego, w drugiej mleka w proszku. Do produkcji naszej czekolady mlecznej używamy tylko mleka w proszku.
  • Mleko w proszku dodawane do czekolady mlecznej jest produkowane specjalną metodą. Dzięki niej następuje wydajniejsze łączenie tłuszczu, a to z kolei wpływa na lepsze rozpuszczanie czekolady w ustach.
  • Do produkcji czekolady Karmellove używamy proszku karmelowego, czyli lekko skarmelizowanej mieszanki mleka, cukru i masła, która nadaje kolor i smak temu wyjątkowemu produktowi.

ORZECHY

zdjęcie produkt

Orzechy, które nadają wyjątkowego charakteru naszym produktom, pochodzą z najlepszych upraw rozsianych po całym świecie. Niektóre z nich nie rosną nigdzie indziej i można je znaleźć tylko w jednym miejscu globu.

Wszystkie orzechy wykorzystywane w produktach Wedla posiadają certyfikaty gwarantujące ich bezpieczeństwo. Stosowane przez nas orzechy pochodzą wyłącznie od certyfikowanych dostawców, którzy regularnie poddawani są naszym audytom.

Skąd pochodzą nasze orzechy?

Do standardowych, wedlowskich produktów, używane są najwyższej jakości orzechy arachidowe pochodzące z Argentyny. W czekoladzie mlecznej z kawałkami orzechów laskowych stosowany jest surowiec z Turcji, natomiast do wyrobu czekolady Luksusowej, wykorzystuje się całe orzechy pochodzące z Hiszpanii. Do produkcji lodów E.Wedel wykorzystywane są migdały pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Orzechy włoskie oraz wyprodukowana z nich miazga od dostawców z Polski, orzeszki arachidowe karmelizowane solone z Argentyny, a także orzeszki arachidowe prażone z Argentyny i Brazylii.

Czy wiesz, że…?

  • Długo szukaliśmy odmiany orzecha laskowego, której moglibyśmy użyć do wyrobu naszej czekolady Luksusowej.
  • Idealną odmianę znaleźliśmy dopiero w Tarragonie, regionie południowo-wschodniej Hiszpanii. Ta odmiana rośnie tylko tam!
  • Plantacje w Tarragonie wizytowaliśmy osobiście.
  • Wybraliśmy orzechy laskowe kaliber 11-13. To znaczy, że średnica każdego, zatopionego w tabliczce czekolady Luksusowej orzecha, zawiera się w przedziale 11-13 milimetrów.
  • Dostarczane do nas orzechy posiadają wszystkie wymagane badania mikrobiologiczne. Pomimo to, jeszcze raz sprawdzamy je pod kątem obecności toksyn. Badamy też zawartość wody - orzechy są prażone, aby było jej jak najmniej (około 1,5%).

Crunchy Cookie czekolada mleczna z kruszonymi ciasteczkami waniliowymi

Składniki: Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Ciasteczka waniliowe 10% (Mąka pszenna, Tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy), Cukier, Naturalny aromat waniliowy, Sól, Substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, wodorowęglan amonu), Serwatka w proszku (z mleka), Laktoza i białka mleka, Miazga z orzechów laskowych, Tłuszcz mleczny, Emulgator (lecytyna sojowa), Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 30%, masa mleczna minimum 15%. Może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, jaja.

Wartość odżywcza/Nutrition information

100 g

15 g

%*/15g

*

Energia/Energy

2201kJ 527kcal

330kJ 79kcal

3,9%

8400kJ 2000kcal

Tłuszcz/Fat

w tym kwasy nasycone/of which saturates

29 g

18 g

4,3 g

2,6 g

6,1%

13,0%

70 g

20 g

Węglowodany/Carbohydratew tym cukry/of which sugars

59 g

53 g

8,9 g

8,0 g

3,4%

8,9%

260 g

90 g

Błonnik/Fibre

2,7 g

0,4 g

- -

Białko/Protein

6,1 g 0,9 g 1,8% 50 g

Sól/Salt

0,34 g 0,05g 0,8% 6 g

Produkt zawiera 6 porcji x 3 kostki (~15 g)./ Product contains 6 portions x 3 cubes (~15 g)

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

Reference intake of an average adult (8 400 kJ/2 000 kcal).