Działa jak magnes!

Poznaj nasza nową linię produktów wzbogaconą o dużą porcję magnezu

O nowej linii

Kakao to jeden z głównych składników czekolady, 
a jego naturalną supermocą jest to, że zawiera magnez!

Jeśli naturalna zawartość magnezu to dla Ciebie zbyt mało, możesz sięgnąć po naszą specjalną linię czekolad i batonów Wedel plus magnez, którą wzbogaciliśmy dodatkową ilością tego pierwiastka. Po to, aby razem z innymi składnikami diety pomóc Ci pokryć część zapotrzebowania na magnez!

Zjadając jedną porcję czekolady (2 paski) lub jeden baton, dostarczysz sobie minimum 30 % RWS na ten pierwiastek! RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 
dla przeciętnej osoby dorosłej.

Do wzbogacenia produktów z nowej linii używamy cytrynianu magnezu.

Produkty

CZEKOLADY

Czekolada gorzka wzbogacona w magnez

Ta czekolada ma ponad dwa razy więcej magnezu niż nasza standardowa gorzka klasyczna 64 %, a dwa paski zawierają 40 % jego dziennego zapotrzebowania*. Zawarty w niej magnez pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych**. Dodatkowy magnez oraz głęboki, intensywny smak oryginalnej gorzkiej czekolady E.Wedel to pyszne połączenie!

*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.

**Magnez pomaga w prawidłowym utrzymaniu funkcji psychologicznych.

Zobacz listę składników

Składniki

Składniki: Cukier, Miazga kakaowa, Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Magnez, Emulgatory (lecytyny sojowe, E 476), Sól, Aromat. Czekolada gorzka: masa kakaowa minimum 50%. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża (gluten), jaja.

Tabela składników odżywczych

Wartość odżywcza

100 g

26,6 g

%* / 26,6 g

*

Energia

 

2122 kJ

510 kcal

565 kJ

136 kcal

6,8 %

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

31 g

19 g

8,2 g

5,0 g

11,7 %

25,0 %

70 g

20 g

Węglowodany

w tym cukry

47 g

42 g

12,4 g

11,1 g

4,8 %

12,3 %

260 g

90 g

Błonnik

10 g

2,7 g

-

-

Białko

6,4 g

1,7 g

3,4 %

50 g

Sól

0,13 g

0,03 g

0,5 %

6 g

Magnez

564 mg

(150 % RWS)

150 mg

(40 % RWS)

 

375 mg

Produkt zawiera 3 porcje x 6 kostek (~26,6 g).

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Czekolada mleczna wzbogacona w magnez

Dlaczego warto wybrać naszą czekoladę? Bo zawarty w niej dodatkowy magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia**! Ma go w sobie ponad dziewięć razy więcej niż nasza standardowa mleczna tabliczka, a smakuje tak samo pysznie. Jedna porcja, czyli dwa paski, to aż 40 % dziennego zapotrzebowania* na magnez!

*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.

**Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego matebolizmu energetycznego.

Zobacz listę składników

Składniki

Składniki: Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Serwatka w proszku (z mleka), Magnez, Tłuszcz mleczny, Miazga z orzechów laskowych, Emulgator (lecytyny sojowe), Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 31 %, masa mleczna minimum 17%. Może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, zboża (gluten), jaja.

Tabela składników odżywczych

Wartość odżywcza

100 g

26,6 g

%* / 26,6 g

*

Energia

 

2248 kJ

539 kcal

598 kJ

143 kcal

7,2 %

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

32 g

17 g

8,5 g

4,5 g

12,1 %

22,5 %

70 g

20 g

Węglowodany

w tym cukry

55 g

51 g

14,6 g

13,6 g

5,6 %

15,1 %

260 g

90 g

Błonnik

2,8 g

0,7 g

-

-

Białko

6,5 g

1,7 g

3,4 %

50 g

Sól

0,18 g

0,05 g

0,8 %

6 g

Magnez

564 mg

(150 % RWS)

150 mg

(40 % RWS)

 

375 mg

Produkt zawiera 3 porcje x 6 kostek (~26,6 g).

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

DLACZEGO WARTO?

BATONY CZEKOLADOWE

Baton z czekolady gorzkiej z orzechami

Nasz baton z czekolady gorzkiej z orzechami to nie tylko głęboki, intensywny smak oryginalnej, gorzkiej czekolady E. Wedel, ale też duża dawka dodatkowego magnezu! Jeden baton zapewni ci aż 30 % dziennego zapotrzebowania* na ten pierwiastek, a magnez zawarty w batonie pomoże w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych**.

*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.

**Magnez pomaga w prawidłowym utrzymaniu funkcji psychologicznych.

Zobacz listę składników

Składniki

Składniki: Cukier, Miazga kakaowa, Kawałki orzeszków arachidowych (13 %), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Tłuszcz kakaowy, Tłuszcz mleczny, Magnez, Emulgatory (lecytyny sojowe, E 476), Sól, Aromat. Czekolada gorzka: masa kakaowa minimum 50 %. Może zawierać orzechy, mleko, zboża (gluten), jaja.

Tabela składników odżywczych

Wartość odżywcza

100 g

24 g

%* / 24 g

*

Energia

 

2180 kJ

524 kcal

523 kJ

126 kcal

6,3 %

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

33 g

18 g

8,0 g

4,2 g

11,4 %

21,0 %

70 g

20 g

Węglowodany

w tym cukry

42 g

37 g

10,2 g

8,8 g

3,9 %

9,8 %

260 g

90 g

Błonnik

10 g

2,3 g

-

-

Białko

9,1 g

2,2 g

4,4 %

50 g

Sól

0,10 g

0,02 g

0,3 %

6 g

Magnez

475 mg

(127 % RWS)

114 mg

(30 % RWS)

 

375 mg

Produkt zawiera 1 porcję x 24 g.

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

 

Baton z czekolady mlecznej z wiśniami i migdałami

Nasz baton z mlecznej czekolady z wiśniami i migdałami kryje w sobie wyjątkowo dużą porcję magnezu! Jeden baton zawiera aż 30 % dziennego zapotrzebowania* na ten pierwiastek. Magnez zawarty w batonie pomoże zmniejszyć uczucie znużenia i zmęczenia**!

*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.

**Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Zobacz listę składników

Składniki

Składniki: Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Suszone wiśnie w kawałkach 7 % (Wiśnie 85 %, Mąka ryżowa), Kawałki migdałów (5 %), Serwatka w proszku (z mleka), Magnez, Tłuszcz mleczny, Miazga z orzechów laskowych, Emulgator (lecytyny sojowe), Aromat. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 31 %, masa mleczna minimum 17 %. Może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, zboża (gluten), jaja. Możliwa niezamierzona obecność kawałków pestki.

Tabela składników odżywczych

Wartość odżywcza

100 g

24 g

%* / 24 g

*

Energia

 

2216 kJ

531 kcal

532 kJ

127 kcal

6,4 %

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

31 g

15 g

7,4 g

3,6 g

10,6 %

18,0 %

70 g

20 g

Węglowodany

w tym cukry

55 g

50 g

10,2 g

13,1 g

3,9 %

14,6 %

260 g

90 g

Błonnik

3,2 g

0,8 g

-

-

Białko

7,1 g

1,7 g

3,4 %

50 g

Sól

0,17 g

0,04 g

0,7 %

6 g

Magnez

467 mg

(125 % RWS)

112 mg

(30 % RWS)

 

375 mg

Produkt zawiera 1 porcję x 24 g.

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

 

DLACZEGO WARTO?

BATONY DAKTYLOWE

Baton daktylowy z malinami

Nasza wegańska, certyfikowana znakiem V-Label propozycja dla tych, którzy lubią spędzać czas aktywnie. Prosty skład – aż 92 % owoców oraz ekstra magnez – jeden baton to aż 40 % dziennego zapotrzebowania*! Efekt? Magnez zawarty w batonie wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni**! Prosto i skutecznie.

*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.

**Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.

Zobacz listę składników

Składniki

Składniki: Pasta daktylowa (90 %), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (5 %), Magnez, Maliny liofilizowane w proszku (2 %), Aromat naturalny. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, mleko, zboża (gluten), jaja, soję.

Tabela składników odżywczych

Wartość odżywcza

100 g

28 g

% * /28 g

*

Energia

 

1409 kJ

334 kcal

395 kJ
93 kcal

4,7 %

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

0,9 g

0,3 g

0,3 g

0,1 g

0,4 %

0,5 %

70 g

20 g

Węglowodany

w tym cukry

71 g

55 g

19,9 g

15,4 g

7,7 %

17,1 %

260 g

90 g

Błonnik

14 g

4,0 g

-

-

Białko

3,1 g

0,9 g

1,8 %

50 g

Sól

0,10 g

0,03 g

0,5 %

6 g

Magnez

536 mg

(143 % RWS)

150 mg

(40 % RWS)

 

375 mg

Produkt zawiera 1 porcję x 28 g.

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Baton daktylowy z orzechami

Nasza wegańska propozycja dla aktywnych. Prosty skład – aż 84 % owoców i orzechów. Ekstra magnez – jeden baton to aż 35 % dziennego zapotrzebowania*! Efekt? Magnez zawarty w batonie wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni**!

*RWS, czyli Referencyjna Wartość Spożycia, wskazuje, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze dla przeciętnej osoby dorosłej.

**Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.
 

Zobacz listę składników

Składniki

Składniki: Pasta daktylowa (71 %), Orzeszki arachidowe 13 % (miazga i kawałki), Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (8 %), Płatki owsiane, Magnez. Może zawierać orzechy, mleko, jaja, soję.

Tabela składników odżywczych

Wartość odżywcza

100 g

28 g

% * /28 g

*

Energia

 

1588 kJ

378 kcal

445 kJ
106 kcal

5,3 %

 

8 400 kJ

2 000 kcal

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

8,6 g

1,6 g

2,4 g

0,5 g

3,4 %

2,5 %

70 g

20 g

Węglowodany

w tym cukry

62 g

44 g

17,2 g

12,2 g

6,6 %

13,6 %

260 g

90 g

Błonnik

13 g

3,7 g

-

-

Białko

6,7 g

1,9 g

3,8 %

50 g

Sól

0,08 g

0,02 g

0,3 %

6 g

Magnez

536 mg

(143 % RWS)

150 mg

(40 % RWS)

 

375 mg

Produkt zawiera 1 porcję x 28 g.

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

DLACZEGO WARTO?

OPAKOWANIA

Q&A

1.

Kakao samo w sobie jest źródłem magnezu, każda czekolada zawiera magnez. Czy nowa linia produktów Wedel plus magnez różni się czymś od zwykłej czekolady?

Faktycznie, kakao (podstawowy składnik czekolady) jest źródłem magnezu. Natomiast jeżeli jego naturalna zawartość to dla Ciebie za mało, możesz sięgnąć po naszą specjalną linię, którą wzbogaciliśmy o dodatkową ilość magnezu. Jedna porcja produktów Wedel plus magnez dostarcza min. 30 % RWS magnezu – zawiera 2x więcej magnezu niż nasza klasyczna gorzka czekolada 64% i 9x więcej niż nasza mleczna czekolada!

2.

Czy dodatkowy magnez zmienia smak czekolady?

Nie, dodatkowy magnez nie wpływa na smak produktów. Dzięki temu możesz cieszyć się ulubionym smakiem oryginalnej wedlowskiej czekolady, łącząc przyjemne z pożytecznym!

3.

Jaką formą magnezu wzbogacacie produkty Wedel plus magnez?

Używamy do tego cytrynianu magnezu.

4.

Gdzie można kupić produkty z linii Wedel plus magnez?

W sklepach w całej Polsce, między innymi w sieci sklepów Carrefour, Leclerc, Intermarche, Rossmann, BP, Orlen, Dino czy Biedronka oraz online we Frisco i naszym sklepie internetowym

5.

Dlaczego jeden baton Wedel plus magnez (/1 porcja czekolady) dostarcza tylko 30 % dziennego zapotrzebowania na magnez, a nie 100 %?

Podstawowym źródłem składników odżywczych dla organizmu powinna być zróżnicowana i zbilansowana dieta. Nowe produkty E.Wedel wzbogacone magnezem to sposób na połączenie przyjemności, jaką jest spożycie porcji ulubionego produktu, z pożytecznym, czyli dostarczeniu do organizmu dodatkowej ilości magnezu. Przepisy dotyczące żywności wzbogaconej regulują minimalną i maksymalną zawartość składników mineralnych w produkcie, dlatego też zawartość magnezu w produktach z linii Wedel plus magnez została dobrana w taki sposób, aby mieścić się w tym zakresie. Nasze produkty pozwalają wzbogacić codzienną dietę a dodatkową porcję magnezu (min. 30 % RWS), niemniej jednak nie mają na celu pokrycia 100 % zapotrzebowania na ten składnik. Kluczowym elementem powinna być zróżnicowana i zbilansowana dieta.

6.

Czy produkty Wedel plus magnez można spożywać bez konsultacji z lekarzem?

Tak. Produkty z linii Wedel plus magnez nie są suplementami diety, dlatego można stosować je bez konsultacji z lekarzem. Mimo wszystko warto pamiętać, że dla zdrowego stylu życia ważna jest przede wszystkim zróżnicowana i zbilansowana dieta.

7.

Czy magnez zawarty w produktach Wedel plus magnez można przedawkować?

Chociaż magnez jest składnikiem mineralnym niezbędnym do funkcjonowania organizmu, należy zachować umiar w spożywaniu go, tak jak w przypadku innych składników mineralnych i odżywczych. Warto pamiętać, że każdy rodzaj żywności należy spożywać w rozsądnych ilościach, a kluczem do dobrego samopoczucia jest zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia.

8.

Dlaczego w składzie batonów Wedel plus magnez znajduje się cukier?

Cukier obok surowców kakaowych (takich jak: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i kakao) jest po prostu składnikiem czekolady.
Natomiast nasze batony daktylowe nie zawierają czekolady, a tym samym nie mają w składzie cukru (zawierają jedynie naturalnie występujące
w owocach cukry).