Historia

Poznaj niezwykłe dzieje rodziny Wedel. Rozsmakuj się w słodkiej historii prawdziwie polskiej czekolady i daj się zabrać w niezapomnianą podróż do połowy XIX wieku.

1851

Karol Wedel otwiera pierwszą firmową cukiernię wraz z małą przyzakładową fabryką czekolady przy ulicy Miodowej w Warszawie

W gustownych wnętrzach cukierni przy ulicy Miodowej, Karol Wedel wraz z żoną Karoliną serwuje swoim gościom pitną czekoladę. Poza słodkimi przysmakami Cukiernia E. Wedel oferuje również produkty farmakologiczne, takie jak na przykład słód klonowy, karmelki do ssania na kaszel i pastylki z mięty pieprzowej.

Produkty Wedla cieszą się niezmierną popularnością wśród mieszkańców Warszawy, którzy tłumnie ściągają do cukierni chcąc skosztować interesujących i jakże wyrafinowanych kompozycji smakowych, które dotąd były im nieznane.
Karol Wedel otwiera pierwszą firmową cukiernię wraz z małą przyzakładową fabryką czekolady przy ulicy Miodowej w Warszawie

1872

Karol Wedel podarowuje swojemu synowi Emilowi fabrykę czekolady w prezencie ślubnym

Zdobywszy pod czujnym okiem ojca odpowiednie doświadczenie i zgłębieniu arkanów sztuki cukierniczej podczas dwuletniej praktyki w Paryżu, Emil Wedel przejmuje rodzinny interes w 1865 roku.

Niezwłocznie po otrzymaniu firmy w prezencie ślubnym Emil Wedel przenosi zakład do kamienicy przy ulicy Szpitalnej, gdzie po dziś dzień znajduje się sklep firmowy i Café Pijalnia Czekolady E.Wedel „Staroświecki Sklep”.
Karol Wedel podarowuje swojemu synowi Emilowi fabrykę czekolady w prezencie ślubnym

1874

Emil Wedel opatruje swoim podpisem każdą tabliczkę czekolady wyprodukowaną w zakładach Wedel

Wyroby Wedla, a szczególnie czekolada, stają się tak popularne, że na rynku szybko zaczynają pojawić się podróbki. Chcąc zabezpieczyć swe wyroby przed próbami podrobienia Emil Wedel postanawia składać swój odręczny podpis na każdej tabliczce czekolady.

Z czasem podpis E.Wedel staje się znakiem rozpoznawczym marki i tak mocno wpisuje się w historię marki, że po dziś dzień z niewielkimi zmianami z powodzeniem funkcjonuje jako znak firmowy.
Emil Wedel opatruje swoim podpisem każdą tabliczkę czekolady wyprodukowaną w zakładach Wedel

1923

Jan Wedel przejmuje firmę po swoim ojcu Emilu

Podobnie jak wcześniej jego ojciec, Emil kształci syna Jana, aby ten w przyszłości przejął po nim rodzinny interes. Do 1912 roku firma zarządzana jest wspólnie przez Emila i Jana.

Jan przejmuje fabrykę czekolady w 1923 roku po śmierci obojga rodziców.

W 1932 roku spółka Emil Wedel i Syn zmienia nazwę na Fabryka Czekolady E.Wedel Spółka Akcyjna.
Jan Wedel przejmuje firmę po swoim ojcu Emilu

1931-1939

Złote lata fabryki E. Wedel

W 1931 roku Jan Wedel przenosi fabrykę czekolady na ulicę Zamoyskiego w Warszawie.

Budowa nowej fabryki czekolady wywołuje wśród Warszawiaków wiele emocji. Jednak dla Jana, znanego z nowatorskich pomysłów, przenosiny są konieczne, aby móc rozwijać rodzinny interes. W nowej fabryce specjalnie na tę okazję staje sprowadzona z zagranicy maszyna do produkcji twardej i napowietrzanej czekolady oraz pierwszy w Polsce sprzęt do pakowania karmelków. Fabryka czekolady do dziś działa przy ulicy Zamoyskiego w Warszawie.

Jan modernizuje dział logistyki firmy i na ulicach Warszawy pojawiają się samochody transportowe opatrzone znakiem firmowym „E.Wedel” i charakterystycznym wizerunkiem tabliczki czekolady.
Ponadto, fabryka zakupuje samolot typu RWD-13, który transportuje wyroby Wedla na polskie wybrzeże i jednocześnie promuje markę.

Jan również wdraża nowe porządki i zatrudnia kobiety czym doprowadza do pięciokrotnego wzrostu zatrudnienia w fabryce. Pracownicy zakładów zostają objęci specjalnym systemem socjalnym, między innymi mają zapewnioną przyzakładową opiekę dentystyczną, żłobek i przedszkole dla dzieci, oraz możliwość wyjazdu do zakładowego wczasowiska.
Złote lata fabryki E. Wedel

1936

Rusza produkcja pianek Ptasie MleczkoⓇ

Jan Wedel, zainspirowany odbytą po Francji podróżą, rozpoczyna produkcję mlecznych pianek oblanych oryginalną czekoladą Wedla.

Ptasie MleczkoⓇ jest innowacyjnym wyrobem o zaskakującym smaku, który szybko staje się wielkim hitem.

Ptasie MleczkoⓇ po dziś dzień jest sztandarowym produktem Wedla, który pieści podniebienie Polaków i smakoszy słodyczy na całym świecie zdobywając liczne nagrody za niepowtarzalny smak i jakość.
Rusza produkcja pianek Ptasie MleczkoⓇ

1939-1944

Fabryka czekolady w okresie drugiej wojny światowej

Fabryka co prawda działa podczas okupacji, ale produkcja wyrobów cukierniczych odbywa się tylko na potrzeby niemieckiego okupanta.

Taki obrót spraw nie przeszkadza jednak Janowi w organizowaniu tajnych kompletów i wydawaniu posiłków mieszkańcom Warszawy.

Po kapitulacji Powstania Warszawskiego Jan zostaje aresztowany i wysłany do obozu przejściowego w Pruszkowie dla ludności cywilnej ewakuowanej z Warszawy.

Pracownicy fabryki roztropnie zamurowują część wyrobów fabryki uniemożliwiając tym samym niemieckim wojskom ich rozgrabienie.

We wrześniu 1944 roku wszystko, czego nie udało się zrabować niemieckim wojskom rozkrada armia rosyjska.
Fabryka czekolady w okresie drugiej wojny światowej

1949

Zakłady przemysłu cukierniczego Im. 22 Lipca d. E.Wedel

Do 1949 roku fabryka czekolady oraz sklepy firmowe Wedla w Warszawie i innych polskich miastach takich jak Łódź, Gdynia, Zakopane, Ciechocinek, ale też sklepy we Lwowie, Wilnie i Paryżu stanowią własność rodziny Wedlów.

Po zakończeniu drugiej wojny światowej Jan Wedel pracuje w fabryce jako doradca, ale już po kilku miesiącach zostaje z niej wyrzucony i zabrania się mu wstępu na jej teren. Jan Wedel umiera w 1960 r.

W 1949 roku nazwa fabryki zmienia się na Zakłady Przemysłu Cukierniczego im. 22 lipca d. E.Wedel.
Zakłady przemysłu cukierniczego Im. 22 Lipca d. E.Wedel

1991-2010

Zmiany własnościowe

Rok 1989 był rokiem transformacji i długo oczekiwanych zmian oraz początkiem prywatyzacji polskich przedsiębiorstw.

Na początku swoje zainteresowanie kupnem Wedla wyraził koncern Nestle, ale ostatecznie to amerykański inwestor PepsiCo przejął markę.

Szybko jednak okazało się, że ta inwestycja nie do końca jest zgodna ze strategią rozwoju PepsiCo i amerykański koncern decyduje się na podział i sprzedaż fabryk Wedla.

W 1999 roku zakład słodyczy Syrena w Warszawie zostaje sprzedany fińskiemu Leaf, fabryka czekolady brytyjskiej marce Cadbury Schweppes, a fabryka ciastek w Płońsku francuskiemu Danone.
Zmiany własnościowe

2010

Grupa Lotte – nowy rozdział w historii Wedla

Istotną rolę we wzmacnianiu marki Wedel odgrywa operatywność, prężność, zaangażowanie i współpraca naszych pracowników. Ustanawiamy nowe kierunki rozwoju, których celem jest podkreślenie tradycji marki, wysokiej jakości i wyjątkowości jej wyrobów oraz nieustanne koncentrowanie się na zapewnieniu naszym klientom zadowolenia z naszych wyrobów.

Zawsze podkreślamy, że największą wartością marki Wedel są ludzie: ich kreatywność i gotowość podejmowania nowych wyzwań. LOTTE Wedel pragnie kontynuować pracę i osiągnięcia rodziny Wedlów i tak jak oni swoją działalnością wpływać na ludzi.

LOTTE Wedel zdaje sobie sprawę, że długofalowy sukces i siła marki zbudowane są na zaangażowaniu i oddaniu ludzi, którzy ją wspólnie tworzą.
Grupa Lotte – nowy rozdział w historii Wedla

2012

Wedel zostaje pierwszym narodowym sponsorem Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012

W marcu 2012 roku Wedel zostaje pierwszym narodowym sponsorem Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012.

Wszystkie działania związane z tym prestiżowym wydarzeniem sportowym mają na celu wywołanie uśmiechu na twarzach wszystkich, którzy biorą w nim udział. Wedel towarzyszy wszystkim fanom piłki nożnej, jak również wszystkim wydarzeniom związanym z UEFA EURO 2012.

Cukiernicy Wedla tworzą czekoladową rzeźbę przedstawiającą Stadion Narodowy w Warszawie, do którego wykorzystują 400 kilogramów czekolady.
Wedel zostaje pierwszym narodowym sponsorem Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012

2014

Produkty marki Wedel zdobywają nowe rynki

Wyroby marki Wedel podbijają serca coraz większej rzeszy fanów poza granicami kraju zdobywając nowe rynki zbytu.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów marka Wedel nie ustaje w poszerzaniu swojej oferty produktowej skupiając się również na ekspansji na rynki zagraniczne.

LOTTE Wedel eksportuje swoje wyroby już do ponad 25 państw, ale obecnie to Stany Zjednoczone, Kanada i Wielka Brytania są kluczowymi rynkami dla LOTTE Wedel.
Produkty marki Wedel zdobywają nowe rynki

2015-2016

Wedel Dziś

Wedel cały czas dynamicznie rozwija swoją działalność w Polsce i za granicą. Prócz dobrze znanej oferty produkuje coraz więcej pysznych nowości, m.in. serię "Desery" z nadzieniem inspirowanym najsłynniejszymi europejskimi deserami czy tabliczki Karmellove - pierwsze pełne o tym smaku na rynku.
Wedel Dziś

A Ty który smak wedla lubisz najbardziej?
Daj nam znać na Facebooku lub Twitterze!