Ptasie Mleczko® o smaku Banana i toffi
Czas na limitowaną edycję kultowych pianek Ptasie Mleczko®. Oryginalna wedlowska czekolada mleczna oblewa delikatne nadzienie o smaku banana i toffi, a każda pianka to niesamowita przyjemność smaku. Opakowanie produktu zdobią kultowe Minionki, które pojawiły się tam za sprawą współpracy E.Wedel z najpopularniejszą, animowaną serią wszech czasów, Illumination Studio. Szukaj kultowych bohaterów na wybranych produktach z portfolio E.Wedel i sprawdź, co wymyśliły tym razem!
NASZE SKŁADNIKI:
KAKAO Z GHANY
Charakterystyczny smak oryginalnej wedlowskiej czekolady pochodzi ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany.
Ziarna kakao, z których niezmiennie od lat, produkowana jest oryginalna wedlowska czekolada, pochodzą z Ghany. Kakao z tego regionu charakteryzuje się mocno czekoladowym smakiem, a nasi zaufani dostawcy tego surowca spełniają wysokie standardy jakości, prowadząc jednocześnie działania na rzecz prowadzenia zrównoważonych upraw kakaowca.
Dlaczego wybraliśmy kakao z Ghany?
Ziarna kakaowe uprawiane w tym regionie są wysokiej jakości, charakteryzują się wyjątkowym, głębokim i czekoladowym smakiem. Ziarno z Ghany w porównaniu na przykład z tym z Wybrzeża Kości Słoniowej, jest większe i ma wyższą zawartość tłuszczu, a to z kolei wpływa na finalny smak czekolady.
Co oznacza zielona żabka na opakowaniach produktów E.Wedel? Czyli słów kilka o Rainforest Alliance
Dzięki dołączeniu do programu Rainforest Alliance jako firma przyczyniamy się do poprawy jakości życia i pracy rodzin oraz lokalnych społeczności Ghany, wspieramy bardziej zrównoważone praktyki rolnicze, które m.in. chronią tamtejsze lasy i pomagają łagodzić skutki kryzysu klimatycznego.
Pieczęć Rainforest Alliance oznacza, że rolnicy przestrzegają rygorystycznych standardów zrównoważonego rolnictwa i odpowiedzialnych praktyk biznesowych, a także zobowiązują się do ciągłego doskonalenia.
Decydując się na zakup produktów ze znakiem Rainforest Alliance, wspierasz lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody.
Certyfikowane kakao wykorzystywane jest w produkcji marki E.Wedel na zasadach bilansu masy. Oznacza to, że firma kupuje taką ilość certyfikowanego kakao, która odpowiada masie wyprodukowanych czekolad z pieczęcią "zielonej żabki" tj. logo Rainforest Alliance.
Dowiedz się więcej na rainforestalliance.org.
Informacje na temat bilansu masy można znaleźć na stronie rainforest-alliance.org
Co to jest Mass Balance Sourcing? | Sojusz Lasów Deszczowych (rainforest-alliance.org).
Czy wiesz, że…?
- Miazga kakaowa to zmielone ziarna kakao, po ich wcześniejszym uprażeniu i usunięciu łuski. Miazga powinna być zmielona tak drobno, aby jej cząsteczki były niewyczuwalne na języku podczas jedzenia czekolady.
- Kakao z Ghany charakteryzuje się bardzo intensywnym, czekoladowym smakiem oraz wyważoną proporcją pomiędzy nutą gorzką, kwaśną i cierpką.
- Dostarczany surowiec z Ghany jest poddawany ocenie przez wedlowski panel sensoryczny. To grupa wykwalifikowanych osób, która określa stopień kwasowości, gorzkości i intensywności smaku miazgi. Taki sposób oceny zapewnia, że w każda nasza czekolada ma głęboko czekoladowy smak.
- Dzięki procesowi konszowania i odpowiednio skomponowanym recepturom możemy wpływać na poziom intensywności czekoladowego smaku końcowego produktu. Podstawą, od której w największym stopniu zależy smak czekolady, jest właśnie miazga kakaowa i kakao.
- Tłuszcz kakaowy, zwany inaczej masłem kakaowym, to jeden z najbardziej cenionych tłuszczów roślinnych. Jest potrzebny do nadania czekoladzie odpowiedniej konsystencji.
- Kakao w formie sypkiej powstaje po zmieleniu na proszek częściowo odtłuszczonej miazgi kakaowej.
AGAR
To właśnie ta substancja żelująca jest wykorzystywana do produkcji naszych pianek Ptasie Mleczko®. Jej atut to fakt, że jest całkowicie naturalna i pochodzenia roślinnego.
Agar jest najstarszą i najlepiej przebadaną substancją żelująca pozyskiwaną z wodorostów morskich. Do jego produkcji wykorzystuje się czerwone glony morskie Rhodophycecae, głównie z rodzaju Gracilaria występującego w Hiszpanii, Portugalii, Maroku, Japonii i rodzaju Gelidium występującego w Chile, Argentynie, Południowej Afryce.
Jak wygląda produkcja agaru?
Produkcja agaru polega na wstępnym oczyszczaniu wodorostów: ich namaczaniu i myciu oraz ekstrakcji, czyli wypłukiwaniu gorącą wodą. Otrzymany roztwór agaru podlega następnie filtracji, wybielaniu i odwadnianiu (przez prasy hydrauliczne czy wymrażanie). Kolejno surowiec suszy się, mieli i pakuje. Na każdym etapie produkcji sprawdzana jest jego jakość.
Czy wiesz, że…?
- Agar został odkryty w Japonii w 1658 roku, a w Europie pojawił się dopiero 200 lat później.
- Wodorosty, z których produkowany jest agar pochodzą z dna morza. Rosną na głębokości 30 metrów i są wydobywane przez nurków.
- Agar jest surowcem bardzo przyjaznym w kontekście produkcji żywności, ponieważ nie potrzebuje innych dodatków do procesu żelowania (jak np. pektyna czy karageny).
- Agar jest jednym z bardzo ważnych surowców pianek Ptasie Mleczko®.
- Na potrzeby produkcji pianek Ptasie Mleczko® opracowaliśmy własną metodę określania siły żelowania, dzięki której nasze produkty mają wyjątkową powtarzalność konsystencji.
CUKIER
Słodyczy naszym produktom dodaje wysokiej jakości cukier pochodzący z upraw buraków cukrowych – tylko od polskich rolników!
Cukier używany w naszych produktach jest wyłącznie pochodzenia polskiego. Przy jego pozyskiwaniu, stosujemy własne, restrykcyjne wymagania jakościowe. Jest dla nas niezwykle ważne, aby współpracujący z nami producenci stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania surowców.
Jak wygląda proces produkcji?
Cukier, którego używamy do wyrobu naszych produktów, pochodzi w 100% z polskich buraków cukrowych i powstaje w cukrowni. Jest to proces, który praktycznie nie zmienił się od 200 lat i polega na wypłukaniu wodą cukru z drobno pokrojonych buraków, następnie oczyszczaniu powstałego soku za pomocą naturalnych substancji oraz zagęszczaniu i krystalizacji. W ten właśnie sposób otrzymujemy finalny produkt - kryształy cukru.
Czy wiesz, że…?
- Polska jest jednym z największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
- Do wyprodukowania jednego kilograma cukru potrzeba około 10 buraków cukrowych.
- Z jednego buraka cukrowego można wyprodukować 30 łyżeczek cukru.
- W jednym kilogramie cukru znajduje się około 5 milionów ziarenek.
- Pod mikroskopem ziarenko cukru jest półprzezroczystym kryształem, odbijającym światło od 14 ścian – tak jak diament!
SYROP GLUKOZOWY
Syrop glukozowy gwarantuje naszym produktom utrzymanie lepszej wilgotności, mniejszą tendencję do krystalizacji i pożądany wygląd.
Syrop glukozowy jest mieszaniną glukozy oraz wielocukrów, w której glukoza stanowi 20 procent składu. Syrop glukozowy wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi. Skrobia jest tzw. wielocukrem, który składa się z bardzo wielu połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. W procesie hydrolizy enzymy „rozcinają” długi łańcuch skrobiowy na krótsze elementy o różnej długości, w tym cukry proste, czyli glukozę, oraz cukry złożone z dwóch i większej liczby cząsteczek glukozy. Hydroliza to proces rozkładu długiego łańcucha skrobi na mniejsze kawałki, czyli cukry proste. Skrobia może pochodzić z różnych źródeł, na przykład kukurydzy, pszenicy lub ziemniaków.
Skąd pochodzą nasze surowce?
Surowcem do jego produkcji używanego przez nas syropu glukozowego jest skrobia pszenna. Uprawy są wolne od GMO i pochodzą głównie z terenów na Dolnym Śląsku. Dbamy o to, aby nasi dostawcy stosowali się do zasad odpowiedzialnego pozyskiwania i działali zarówno na rzecz ochrony praw rolników i hodowców, jak i środowiska naturalnego.
Czy wiesz, że…?
- W przyrodzie glukoza występuje w znacznych ilościach w owocach i miodzie.
- Syrop glukozowy korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję produktu.
- Pomaga zachować wilgotność, zapobiega nadmiernemu wysuszeniu produktu i zwiększa jego trwałość.
Ptasie Mleczko® Banan i toffi
PTASIE MLECZKO® O SMAKU BANANOWO-TOFFI. DELIKATNA PIANKA W CZEKOLADZIE MLECZNEJ
Składniki: Czekolada mleczna 31 % (Cukier, Tłuszcz kakaowy, Mleko pełne w proszku, Miazga kakaowa, Serwatka w proszku (z mleka), Tłuszcz mleczny, Emulgatory: lecytyny sojowe i E 476, Aromat), Cukier, Syrop glukozowy, Masło, Mleko zagęszczone słodzone, Roztwór cukru inwertowanego, Białko jaja w proszku, Substancja żelująca (agar), Regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Proszek bananowy (0,2 %) (Przecier bananowy 80 %, Maltodekstryna), Barwniki (karmel amoniakalno – siarczynowy, ekstrakt z papryki), Koncentrat (kurkuma), Substancja konserwująca (E 202), Aromat, Aromat naturalny. Czekolada mleczna: masa kakaowa minimum 32 %, masa mleczna minimum 18 %. Może zawierać orzeszki arachidowe, orzechy, zboża (gluten).
Wartość odżywcza/Nutrition information |
100 g |
9,4 g |
%*/9,4 g |
* |
Energia/Energy
|
1888 kJ 451 kcal |
178 kJ 42 kcal |
2,1 % |
8 400 kJ 2 000 kcal |
Tłuszcz/Fat w tym kwasy nasycone/of which saturates |
23 g 14 g |
2,1 g 1,3 g |
3,0 % 6,5 % |
70 g 20 g |
Węglowodany/Carbohydrate w tym cukry/of which sugars |
57 g 48 g |
5,4 g 4,6 g |
2,1 % 5,1 % |
260 g 90 g |
Błonnik/Fibre |
1,4 g |
0,1 g |
- |
- |
Białko/Protein |
3,3 g |
0,3 g |
0,6 % |
50 g |
Sól/Salt |
0,11 g |
0,01 g |
0,2 % |
6 g |
Produkt zawiera 36 kostek x ~9,4 g.
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).